Návštěvníkům modeláři ukazovali své vymašlené modely a jak s nimi umí pilotovat. Jeden ze zajímavých exemplářů vlastní i spolumajitel letiště Jiří Písaříček.

„Mám letadlo poháněné proudovou turbínou s názvem Aermacchi MB 339. Je to letadlo, co lítá v italské armádě a ve vzduchu je jako skutečná stíhačka,“ popisuje Jiří Písaříček. „Model lítá až dvě stě padesát kilometrů v hodině,“ dodává s nadšením.

Svoji vášeň k modelům má od malička a skutečné letadlo ho neláká. „Kolikrát jsem zkoušel s klukama lítat, ale já bych se v ultralightu zabil. Snažím se dostat z každého letadla maximum, ve skutečném bych dělal kraviny a nedopadlo by to dobře,“ vysvětluje Písaříček.

Modely letadel stojí od pětatřiceti tisíc a některý může přijít až na sto padesát tisíc korun.

I když je pořizovací cena dost drahá, piloti se nebojí se stroji riskovat. Je to pro ně velký adrenalin. „Naposledy jsem havaroval s proudovým letadlem Wild Hornet, to jsme s kolegou špatně odhadli rychlost i vzdálenost a narazili jsme do sebe. Hornety mají rychlost až čtyři sta padesát kilometrů za hodinu,“ říká Písaříček.

Pilotům v sobotu vyšlo i počasí a svůj naleštěný model akrobatického letadla Katana předváděl lidem i další vášnivec Miroslav Pokorný z Velké Bíteše.

„Letadlo má rozpětí tři metry a v motoru zhruba patnáct koní. Navíc můžu použít i kouřové efekty,“ sděluje Pokorný.

I jeho chytla modelářská vášeň už v dětství. „Můj táta dělal modelařinu a odmala mě to hrozně bavilo. Model Katany jsem stavěl rok,“ doplnil.

Modely umí všechno, co skutečná letadla. Piloti se na zemi cítí bezpečněji a přitom mají podle svých slov zážitek, jako kdyby seděli ve skutečném letadle.

„Je to bezpečný koníček, dokud neselže technika. Pak musíme dělat vše pro to, abychom neohrozili lidi,“ vypráví Pokorný.