Z dvou let na sedm prodloužili znojemští radní firmě vařící pivo ve znojemském pivovaru lhůtu pro opravy dojednané v nájemní smlouvě. Součástí oprav je i přemístění trafostanice. A o její nové kapacitě rozhodne město, až bude vědět, jak dopadnou jednání se zájemci o využití dalších částí areálu.

První a zatím jediný nájemce, Městský pivovar Znojmo, s postupem města nemá problém. „Postupujeme podle plánu a nijak nás to neomezuje. Na stavební úřad jsme poslali projektovou dokumentaci pro chystané demolice a z našeho pohledu půjde hlavně o to, kdy nám potom město řekne, že můžeme začít bourat u ulice Přemyslovců," řekl ředitel společnosti Miroslav Harašta.

Starosta Vlastimil Gabrhel sdělil, že město chce v areálu postupovat strategicky. „Lokalita se vyvíjí a my nechceme udělat chybu, která by ji mohla strategicky zablokovat. O pivovar je zájem a my nechceme další zájemce omezovat. Proto zjišťujeme, kolik budou stát opravy jednotlivých sítí. K tomu patří i přemístění trafostanice," řekl starosta.

Kvůli možným dalším zájemcům město ale ještě nemůže určit, jakou má mít nová trafostanice pro celý areál kapacitu. „Jde o to, abychom budoucím nájemcům co nejméně komplikovali situaci, a aby věděli, jaké budou možné problémy a vstupní investice. Zatím ale nebudu předjímat, kdy bude nějaký konkrétní záměr připravený k představení," dodal starosta.

Ředitel Harašta doplnil, že prodloužení termínů pro demolice a opravy odráží i omezení plynoucí z podmínek prodeje areálu městu nadnárodním pivovarským koncernem. „Od předloňska do roku 2020 platí, že se v areálu pivovaru smí prodávat jen pivo jejich značky. My budeme pracovat tak, abychom vše stihli a novou restauraci po uplynutí lhůty otevřeli," dodal Harašta.

Podle opozičního zastupitele Jiřího Kacetla by radní měli o pivovaru přemýšlet jinak. „Stále chybí celková koncepce odpovídajícího využití celého pivovaru. Vedle již pronajaté vstupní části by si město mělo zbytek již ponechat a připravit tam kulturně společenské využití. Teprve pak případně některé drobné části vhodně pronajmout. Měli bychom vážně uvažovat i o tom, zda pivovar nevyužít jako možné hlavní dějiště připravované Zemské výstavy spolupořádané s Retzem," poukázal Kacetl.

Areál u ulice Přemyslovců město koupilo za šestadvacet milionů před šesti lety poté, co tam Heineken v roce 2009 definitivně ukončil výrobu a rozhodl se areál prodat. Předloni přední část areálu radnice pronajala společnosti, která obnovila výrobu piva. Ještě tři roky je ale přímo v areálu nesmí prodávat kvůli omezením z kupní smlouvy.