Developera ochotného stavět podle přesných podmínek schválené studie, zaplatit kupní cenu a přivedení sítí shání znojemská radnice. Nabízí rozlehlé pozemky mezi mostem k Příměticím a lesíkem.

Město prodává tři parcely. Jde o dvě vinice o výměře osmnáct a půl, respektive téměř devatenáct tisíc metrů čtverečních a další parcelu neplodné půdy o výměře patnáct set metrů čtverečních. „Obvyklá cena podle odborného odhadu znalce činí sedmatřicet a čtvrt milionu korun," uvedla ve zveřejněném oznámení šéfka majetkového odboru radnice Sandra Neulingerová.

Případný kupec musí splnit řadu podmínek. „Kupec musí převzít schválenou závaznou studii, dodržet územní plán, zavázat se k vybudování splaškové kanalizace, přeložce vodovodu a podílu na vybudování dešťové kanalizace," vypočítala Neulingerová. Nabídky město přijímá do dvacátého listopadu.

Znalci znojemského realitního trhu se v hodnocení zajímavosti nabídky rozchází. „Lokalita je to zajímavá, vzhledem k požadavku na budování sítí a povahu zástavby určené studií je cena téměř tisíc korun za metr čtvereční poměrně vysoká. Pokud jde o studii, takhle velkoryse, pokud jde o volná prostranství, by mělo město stavět samo, developer by zřejmě uvítal možnost lokalitu více zastavět," řekl šéf jedné ze znojemských realitních kanceláří Alexandr Frind.

Jiný znalec trhu byl ještě skeptičtější. „Lokalita za lesíkem je nesporně zajímavá. Vše ale bude záležet na ceně a na podmínkách. Mám za to, že první komplikace je už v tom, že město požaduje převzít studii ukládající stavbu bytových domů. Ty jsou ve Znojmě prakticky neprodejné," upozornil již dříve expert, který si v této souvislosti nepřál být jmenován.

Radnice pozemky prodává již potřetí. Pokaždé zvolila poněkud odlišný způsob. Před šesti lety je, ještě za starosty Petra Nezvedy, prodalo za milion sdružení dvou znojemských firem s tím, že firmy musí v lokalitě investovat do sítí osmačtyřicet milionů. To se ale nelíbilo antimonopolnímu úřadu a z prodeje nakonec sešlo.

Loni město postavilo nabídku lokality jako veřejnou zakázku, kupce však nenašlo. Nyní zkouší přímý prodej. „V klasické formě záměru prodeje nevidíme problém, jedná se o standardní způsob," konstatovala mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Podle opozičního zastupitele a člena majetkové komise Jiřího Kacetla by vedení města mělo zvážit přehodnocení studie, jíž se případný kupec musí řídit. „Je dobře, že město lokalitu zkouší prodat, ale poptávku může omezovat studie určující způsob zastavění. Vznikala před téměř deseti lety a i vzhledem k privatizaci městských bytů se za tu dobu změnil trend a typ poptávky po novém bydlení. Studie proto potřebuje aktualizaci odpovídající nynější poptávce," argumentoval Kacetl.

Dodal, že majetková komise před nynějším prodejem záměr k posouzení již nedostala.