Perla v pevně sevřené lastuře zašlapané hluboko v blátě. Tak by mohl nadmíru nadšený realitní makléř popsat areál někdejších městských jatek, který nabídla znojemská radnice k prodeji. Areál v průmyslové zóně město prodává za osm milionů korun. Pozorovatelé považují prodej za správný, město ale podle nich má parcelu se starými budovami nabízet aktivněji.

„Areál jsme nedávno zbavili dlouhodobých majetkových sporů. Soud zrušil dvě zástavní práva, která na jatkách vázla. Město je tedy plnohodnotným vlastníkem areálu a může s ním volně nakládat. Rada města rozhodla zveřejnit záměr prodeje," sdělil starosta Vlastimil Gabrhel.

Areál jatek má osm tisíc metrů čtverečních, stojí na něm ovšem tři zchátralé budovy. „Demolice nebo rozsáhlá rekonstrukce zchátralých budov bude pro budoucího kupce nezbytná. Možné náklady na demolici jsme proto brali v potaz při stanovení nabídkové ceny areálu. Znalecký posudek ji určil na tisíc korun za metr čtvereční," dodal starosta.

Za výhodu bývalých jatek označil skutečnost, že jsou napojeny na všechny sítě a vedou k nim zpevněné cesty. Areál je rozložený mezi ulicemi I. P. Pavlova a Průmyslovou. Zároveň je blízko železničnímu nádraží.

Územní plán určuje oblast k využití pro výrobní účely. Zájemci o koupi mají na zpracování a předložení nabídky dva měsíce.
Podle bývalého starosty Petra Nezvedy nemělo město mimo prodeje příliš možností, jak s bývalými jatkami naložit. „Pokud jde o stanovenou cenu, zřejmě teprve trh nyní ukáže, zda je určena vhodně. Potenciální investor jistě bude brát v potaz mimo jiné právě vysoké náklady na demolice," uvažoval nynější opoziční lídr.

Podotkl také, že pro úspěšný prodej musí představitelé města něco udělat. „Záměru na úřední desce si snad všimne někdo, kdo se o věc zrovna bezprostředně zajímá. Přetlakem investorů zjevně netrpíme, proto by mělo být v zájmu města získat co největší okruh zájemců. A k tomu je zapotřebí výraznější publicity," poznamenal Nezveda.

Vedení města ale míní, že pro úspěšný prodej areálu dělá dost. „Ať už je to pomocí medializace záměru prodeje či dalších aktivit. Absolvovalo například schůzky s těmi, kteří měli o jatka zájem již dříve," sdělila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Nadějný případ, který potřebuje profesionální spolupráci. Tak označila prodej jatek i ředitelka znojemské hospodářské komory Jiřina Ondrušová. „Šance získat kupce a investora je, myslím, dobrá, je ale zapotřebí, aby se případu někdo profesionálně věnoval a dobře areál nabídl, a to i do Rakouska," řekla.

Jak dodala, očekává, že město převezme iniciativu. „Nově stanovený poradní sbor starosty ostatně chystá mapu, která by přehledně představovala možnosti, které jsou ve Znojmě v této oblasti dostupné," řekla.