Podle zkušeností úředníků ministerstva obrany se zájem o pevnůstky se liší podle toho, v jakém jsou stavu a kde přesně leží. „Za poslední dva tři roky jsme jich ke třiceti prodali, dalších zhruba třicet nabízíme na jižní Moravě od přelomu roku znovu. Některé opakovaně. Vždy totiž záleží na tom, v jakém jsou stavu, a jaký je k nim přístup, někdy totiž například leží uprostřed lánu pole a kupec si přístup musí vyjednat sám,“ uvedl šéf příslušného oddělení ministerstva obrany Bedřich Šonka.

Břeclavan Petr Holobrádek se zúčastnil pietního aktu na počest padlých legionářů za první světové války až v ruském Pugačevu.
Holobrádek uctil v Rusku legionáře v dobové uniformě. Při pietním aktu

Téměř polovina objektů, které nyní ministerstvo nabízí znovu k prodeji leží na katastru Vrbovce u Znojma. „O možnost některý z řopíků koupit jsme se v tomto případě nezajímali, protože obec má nyní dost jiných investic, na které se musíme soustředit,“ řekla starostka Vrbovce Marie Polachová.

Řadu pevnůstek ministerstvo nabízí také v okolí Slupi. Tam už své minimuzeum předválečného opevnění provozuje Pavel Andrýskek. Další bunkr ale kupovat nezamýšlí. „Na nabídku jsme se dívali, ale většinou jsou to právě bunkry uprostřed lánů, ke kterým není přístup. Navíc z nich za ta léta zmizelo veškeré železo včetně mříží a dveří,“ poznamenal majitel muzea Andrýsek.

Ilustrační foto.
Historické bitvy: možná beze zbraní. Kvůli nové směrnici Evropské unie