Ministerstvo kultury zahájilo na opakovaný podnět Národního památkového ústavu příslušné řízení loni v září. Jednání bylo tentokrát rychlé. „Prohlášení renesančního hospodářského dvora Alinkov za kulturní památku nabylo právní moci 30. prosince 2014. Architektonicky velmi hodnotný objekt, spojený navíc s působením komunity habánů na jižní Moravě, se tak stal kulturní památkou," sdělila mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Památkáři první podnět k zapsání statku podali před šesti lety. Vývoj loni mimořádně posunuly zejména výsledky práce předního badatele o moravských novokřtěncích Jiřího Pajera, který se Alinkovem dlouhodobě zabývá. „Jde o jediné dochované místo, na kterém se novokřtěnci, na Moravě zvaní habáni, vyskytovali. V areálu stavení jsem již před několika měsíci začal dělat hloubkové sondy, jimiž se mi podařilo doložit, že se na místě novokřtěnecká kultura opravdu vyskytovala," přiblížil Pajer.

O budoucnost památky má pečovat nově založené sdružení Association Alinkov. „Bude usilovat o odkoupení a památkovou obnovu statku. Oslovili jsme řadu možných sponzorů, zkoumáme možnosti získání různých dotací. Jsme v kontaktu i s potomky samotných novokřtěnců, kteří dnes žijí zejména v severní Americe. Ti se o své kořeny velmi zajímají, jsou však pochopitelně mimořádně opatrní, pokud jde o případné finanční příspěvky. Jedna jejich skupina již v Alinkově byla, další očekáváme v únoru," sdělil Pajer.

Jak dodal, příprava odkoupení areálu bude hlavním úkolem pro letošní rok. „Statek si od nynějšího majitele pronajmeme a budeme spolu s památkáři pracovat na dalších průzkumech. Čeká nás také shánění peněz na obnovu, první odhady říkají, že může stát kolem třiceti milionů korun," poznamenal Pajer.

Památkáři svolávají přímo do Alinkova koncem ledna setkání odborníků. „Alinkovem se nyní velmi důkladně zabýváme. Už jsme zadali základní dendrochronologickou analýzu (zkoumání stáří podle dřeva, pozn. red.) a poslední týden v lednu se na statku sejdou zástupci ministerstva, archeologové, experti na sgrafita i odborníci na novokřtěnce," uvedl ředitel brněnského pracoviště památkového ústavu Zdeněk Vácha. Odborníci budou domlouvat další postup při zkoumání areálu. „Jde o to, aby byl areál důkladně prozkoumán. Je kolem něj zatím celá řada otevřených otázek. Proto chceme postupně zpracovat stavebně historický průzkum statku. K výzkumu se chystají i archeologové," dodal Vácha.

Novokřtěnci, známí též jako habáni, se na Moravskokrumlovsku i jinde na Moravě usazovali od poloviny šestnáctého století tam, kde je kvůli jejich řemeslné dovednosti pozvala místní vrchnost. Jedno jejich menší společenství se v té době usadilo i v Alinkově. Habáni našli na Moravě klid jen na několik desítek let.