Zástupci malých pivovarů stojí se svými stánky jeden vedle druhého po obvodu sálu seřazeni do písmene U. „Mně prosím tu polotmavou čtrnáctku," žádá zdvořile muž pána u pípy a podává mu krásnou sklenici se stopkou.

Ano. Sklo na stopce. Žádné plastové kelímky, na které jsou pivaři z běžných slavností piva zvyklí. „To je skvělé. Má to kulturu. Přechutnávám piva obdobně jako víno. Jen doušek neprovzdušňuji," usmívá se známý hodonický vinař Jiří Barabáš. Společně s manželkou Danou a kamarádem ochutnávají zajímavá a dobře vychlazená piva a zapisují si hodnocení jednotlivých vzorků.

Barabáš bere orosenou sklenici do ruky a zkušeným okem sleduje barvu a jiskru piva. „Některá piva jsou opravdu výborná. Vždycky pěkně ovoním a plnými ústy ochutnávám. Jsem tady poprvé a je úžasné, kolik je tady lidí. Všude je samá ochutnávka vína, takže tohle je příjemné osvěžení," dodává Barabáš.

Piva mají nejroztodivnější označení. „Nám zatím chutnala nejvíc polotmavá třináctka Karneol," svěřuje se Dana Barabášová.

V pivním lístku jsou zapsána piva s názvy Mourek, Panenská slza, Pučmeloun, Džek Rozparovač nebo Višňovská světlá či Moja světlá dvanáctka.

U stánku, kde pivo točí známý znojemský archeolog David Humpola se svými kamarády se zastavuje dobře naladěný pán. „Já prosím trošku míň. Už jsem přechutnal asi deset vzorků a chci ochutnat všechno. Jen nevím, jestli to zvládnu až do konce. Všechna piva jsou moc dobrá. Zatím nejlepší byla podle mne Znojemská čtrnáctka," říká František Kovář.

David Humpola je na přehlídce poprvé. „Tahle výstava malých pivovarníků je nesoutěžní. Přilákal nás sem kamarád, který už tady byl. Pivo vaříme s Honzou Petříkem a Frantou Dvořákem už několik let. Teď jsme ho přivezli sem," naznačuje Humpola.

Projít sálem a nepolít jiného hosta je stále těžší. Pivovarníci se mají co ohánět, aby stíhali plynule čepovat. „Teď točím polotmavou čtrnáctku a také mám dvanáctku. Udělal jsem dvě padesátky. Vařit jsem začal vloni jen pro sebe a teď jsem poprvé na přehlídce," říká Jan Bílek z Tasovic, kterému pomáhá kamarád František Štrejbar z Dlouhé Brtnice o Jihlavy.

Hukot v sále přerušuje hlas jednoho z pořadatelů. „Je jen dobře, že se europiva snažíme nahrazovat domácími produkty. Domácích sládků je více, než dvojnásobné množství. V celé republice je jich více než tři sta. Myslím si, že desátý ročník bude možná na stadionu," hlásí do reproduktorů pořadatel a čte požehnání pivu z knihy Blahoslavený sládek.

Lidé se výborně baví a chodí si pro další a další vzorky piv. Domů se nechce nikomu. „Škoda, že takhle dobrý pivo nemáme u nás v hospodě," posteskne si muž svému kamarádovi u jednoho ze stolků, na kterém stojí čtyři sklenice s dobře vychlazeným pivem.