VYBERTE SI REGION

Místo kelímků sklenice: minipivovary přilákaly na Hodonický korbel stovky lidí

Hodonice /REPORTÁŽ/ - Kulturní dům v Hodonicích praská ve švech. Připomíná bzučící úl. Přestože je sál hned od zahájení přehlídky mini pivovarů solidně zaplněný, přichází stále noví a noví hosté. Do velkého sálu je táhne společná vášeň: Touha ochutnat nevšední piva z těch nejmenších pivovarů z regionu.

21.2.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
21 fotografií
Stovky lidí přišly do hodonického kulturního domu ochutnat piva z malých rodinných pivovarů. Konal se tam Hodonický korbel 2016.

Stovky lidí přišly do hodonického kulturního domu ochutnat piva z malých rodinných pivovarů. Konal se tam Hodonický korbel 2016.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Zástupci malých pivovarů stojí se svými stánky jeden vedle druhého po obvodu sálu seřazeni do písmene U. „Mně prosím tu polotmavou čtrnáctku," žádá zdvořile muž pána u pípy a podává mu krásnou sklenici se stopkou.

Ano. Sklo na stopce. Žádné plastové kelímky, na které jsou pivaři z běžných slavností piva zvyklí. „To je skvělé. Má to kulturu. Přechutnávám piva obdobně jako víno. Jen doušek neprovzdušňuji," usmívá se známý hodonický vinař Jiří Barabáš. Společně s manželkou Danou a kamarádem ochutnávají zajímavá a dobře vychlazená piva a zapisují si hodnocení jednotlivých vzorků.

Barabáš bere orosenou sklenici do ruky a zkušeným okem sleduje barvu a jiskru piva. „Některá piva jsou opravdu výborná. Vždycky pěkně ovoním a plnými ústy ochutnávám. Jsem tady poprvé a je úžasné, kolik je tady lidí. Všude je samá ochutnávka vína, takže tohle je příjemné osvěžení," dodává Barabáš.

Piva mají nejroztodivnější označení. „Nám zatím chutnala nejvíc polotmavá třináctka Karneol," svěřuje se Dana Barabášová.

V pivním lístku jsou zapsána piva s názvy Mourek, Panenská slza, Pučmeloun, Džek Rozparovač nebo Višňovská světlá či Moja světlá dvanáctka.

U stánku, kde pivo točí známý znojemský archeolog David Humpola se svými kamarády se zastavuje dobře naladěný pán. „Já prosím trošku míň. Už jsem přechutnal asi deset vzorků a chci ochutnat všechno. Jen nevím, jestli to zvládnu až do konce. Všechna piva jsou moc dobrá. Zatím nejlepší byla podle mne Znojemská čtrnáctka," říká František Kovář.

David Humpola je na přehlídce poprvé. „Tahle výstava malých pivovarníků je nesoutěžní. Přilákal nás sem kamarád, který už tady byl. Pivo vaříme s Honzou Petříkem a Frantou Dvořákem už několik let. Teď jsme ho přivezli sem," naznačuje Humpola.

Projít sálem a nepolít jiného hosta je stále těžší. Pivovarníci se mají co ohánět, aby stíhali plynule čepovat. „Teď točím polotmavou čtrnáctku a také mám dvanáctku. Udělal jsem dvě padesátky. Vařit jsem začal vloni jen pro sebe a teď jsem poprvé na přehlídce," říká Jan Bílek z Tasovic, kterému pomáhá kamarád František Štrejbar z Dlouhé Brtnice o Jihlavy.

Hukot v sále přerušuje hlas jednoho z pořadatelů. „Je jen dobře, že se europiva snažíme nahrazovat domácími produkty. Domácích sládků je více, než dvojnásobné množství. V celé republice je jich více než tři sta. Myslím si, že desátý ročník bude možná na stadionu," hlásí do reproduktorů pořadatel a čte požehnání pivu z knihy Blahoslavený sládek.

Lidé se výborně baví a chodí si pro další a další vzorky piv. Domů se nechce nikomu. „Škoda, že takhle dobrý pivo nemáme u nás v hospodě," posteskne si muž svému kamarádovi u jednoho ze stolků, na kterém stojí čtyři sklenice s dobře vychlazeným pivem.

Autor: Dalibor Krutiš

21.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Uherčický zámek. Ilustrační foto.

Za pomoc Uherčicím a dalším památkám dostali Britové Paprsek světla

Břeclavští chtějí kamery, které jsou schopné rozpoznat registrační značky aut.

Kamerový systém rozpoznává značky aut. Do budoucna s ním počítá i Znojmo

Znojemský městský pivovar uvařil v prvním roce dva tisíce hektolitrů piva

Znojmo – Znojemský městský pivovar uvařil v prvním roce své existence 2143 hektolitrů piva. Letos chce produkci zdvojnásobit, sdělil v úterý podnik. Nová firma slavnostně otevřela svůj pivovar v areálu někdejšího Hostanu v listopadu 2015. Loňský rok pro ni byl první, kdy podnik vařil celoročně. „Šedesát procent našeho výstavu tvořila jedenáctka, 21 procent dvanáctka a zbytek speciály. Potvrzuje se, že nejoblíbenějším produktem je pivo plzeňského typu, které se na objemu naší produkce podílelo 82 procenty," uvedl ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

Šamanka z dob lovců mamutů dostane tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Mrazy a sněžení pokračují. Hrozí i sněhové jazyky

Jižní Morava – Zatímco před pěti lety Brňané museli přivolávat sněžení a pravé lednové počasí s bílou nadílkou a mrazy rituálním tancem kolem orloje na brněnském náměstí Svobody, letos se zima ukázala Jihomoravanům v plné kráse. „Zatím se dá zhodnotit, že letošní lednové počasí na jižní Moravě je chladnější než v dlouhodobém průměru," uvedla klimatoložka brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Gražyna Knozová. Ve středu a ve čtvrtek meteorologové varují před sněhovými jazyky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies