Namísto loňské prohlídky šatlavy čeká letos Krumlovské o muzejní noci „jen" vycházka do Rybníků.  Absence stálé expozice neumožňuje totiž krumlovskému muzeu uspořádat muzejní noc ve smyslu dne otevřených dveří.

Nabízí tedy zpřístupnění historických budov, které jsou jinak pro návštěvníky uzavřené.

Muzeum kdysi své exponáty vystavovalo v Knížecím domě v místech, kde se nyní nachází pekárna Ivanka. „Je škoda, že si návštěvníci Krumlova nemohou muzejní exponáty prohlédnout. Problém je i s depozitářem, předmětů je spousta a nachází se nyní v zámecké konírně, v galerii a na půdě Knížecího domu, ale také ve sklepení  bývalé soudní  budovy, kde je nyní městská knihovna. Na podzim plánujeme přesunout nevyhovující depozitář z konírny a půdních prostor  do místností za knihovnou, které jsou nyní nevyužívané," uvedl ředitel tamního kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Město cítí vůči muzeu dluh. „Všechny aktivity směřujeme ale nyní k tomu, abychom zahájili opravu zámku. Byly by zde v budoucnu muzejní výstavní prostory i depozitář," nastínil starosta Krumlova Tomáš Třetina.

Zástupci města chtějí nyní podat žádost o dotaci na opravu zámku. Jedno křídlo v prvním patře by mělo patřit Muchovu secesnímu centru, ať s Epopejí, či bez ní. Část prostor je plánovaná pro umístění muzejních expozic a možná i knihovny.

Pro milovníky historie a zároveň turistiky připravila muzejní pracovnice Hana Prymusová na sobotu alespoň vlastivědnou vycházku ke kapli Svaté Markéty v Rybníkách. Ta je pozůstatkem původní středověké vesnice Topanov, která však později zanikla. „Naše kulturní středisko nemá tolik zaměstnanců, abychom mohli zorganizovat velkolepou muzejní noc, jako například ve Znojmě. Nemáme stálou expozici, tudíž nemůžeme uspořádat den otevřených dveří v muzeu.  Plánuji pouze to, co jsem schopna zvládnout sama. Kromě prohlídky historických budov jsou to jedině vycházky," poznamenala Prymusová.

Zájemci se sejdou tuto sobotu o půl třetí odpoledne u moravskokrumlovského muzea. Pětikilometrová trasa povede kolem Týnského rybníka a není nijak náročná. Méně zdatní mohou navíc využít autobusovou dopravu. Kolem půl páté odpoledne začne prohlídka kaple spojená s výkladem restaurátora fresek.

Naopak plánovanou prohlídku arkádového nádvoří krumlovského zámku nepovolil jeho majitel. „Zamýšleli jsme zájemcům umožnit něco netradičního. Loňská prohlídka šatlavy měla velký úspěch, ale nechtěli jsme letos opakovat stejný nápad. Incheba jako majitel zámku se navíc postavila ostře proti tomu, aby se lidé pohybovali po nádvoří," vysvětlil ředitel kulturního střediska Švéda.

Moravskokrumlovské muzeum disponuje šedesáti tisíci sbírkovými předměty, které mají převážně vlastivědný charakter. Povětšinou pochází ze severní části Znojemska. „Zajímavostí jsou třeba historické zbraně, truhly, měděné nádoby ze zámecké kuchyně a kamenné reliéfy. Nadregionální význam mají pak kovové zbraně pocházející z hradu Templštejn.

Několik zajímavých kousků mohou nyní vidět milovníci historie na Zbirohu, na výstavě věnované právě templářům a Leonardu da Vinci," zakončila Prymusová.