První opravené sály získá na podzim zámek v Moravském Krumlově. Kvůli nespokojenosti s kvalitou a tempem práce musela radnice vyměnit firmu, která prostory ve východním křídle rekonstruovala. První výstavy tak lidé na zámku uvidí zřejmě na jaře.

„Původně jsme zamýšleli, že zajistíme základní opravy, poté zámek otevřeme pro letní výstavy a na podzim vše dokončíme. Původní plán jsme ale museli přehodnotit kvůli nespokojenosti s původně vysoutěženou firmou, která neodvedla řádnou práci," sdělil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Představitelé města proto museli hledat jiného dodavatele. „Po tvrdých jednáních jsme firmu přiměli splnit, co slíbila a pak s ní ukončili veškerou spolupráci. Mezitím jsme vysoutěžili nového dodavatele. Jeho řemeslníci se pustí do práce v srpnu a na podzim odevzdají hotové sály. Přijdeme tedy o jednu sezonu, ale můžeme se lépe připravit na příští léto," dodal starosta.

Majitel zámku, společnost Incheba, je s postupem oprav spokojen. „Práce postupují podle plánu a memoranda z loňského srpna. Už jeho podpisem dala společnost Incheba jasně najevo, že má zájem na zachování tohoto renesančního skvostu pro budoucí generace. V současné době je již kompletně opraven Rytířský sál, který slouží k pořádání koncertů a výstav," uvedla mluvčí firmy Markéta Holatová.

Opravují i šest sálů

Jak rovněž informovala, řemeslníci pracují také v šesti dalších sálech. „Bylo nutné odstranit velmi nevhodné příčky z dob komunismu, zmizet musely i nevhodné dlažby, obklady a štuky, které hyzdily interiér, a bylo třeba také například vybourat nákladní výtah," dodala mluvčí s tím, že hodnota prací přesáhne šest milionů korun.

Starosta Třetina připomněl, že Krumlovští se zcela nevzdali myšleny, že by v nových sálech jednou znovu uvítali Slovanskou epopej. „Splníme příslušné podmínky Národního památkového ústavu a tím i naše slovo, že opravíme a rozšíříme výstavní prostory. Chceme v té souvislosti znovu jednat se zástupci hlavního města o Slovanské epopeji," naznačil Třetina.

Výstavní program město pro zámecké sály chystá v každém případě. „Zatím jsme neinstalovali topení a klimatizaci, proto s výstavami začneme na jaře příštího roku. Počítáme s představením sbírek našeho muzea, přenést tam můžeme i chystanou výstavu o Lichtenštejnech. O dalších možnostech budeme jednat například i s pražskou galerií," doplnil starosta.

Výstava o krumlovské větvi Lichtenštejnů začne zřejmě na podzim v galerii Knížecí dům. „Pokud vše schválí příští týden rada, výstava začne v říjnu a potrvá do konce ledna. Podle toho, jak město rozhodne, ji pak můžeme přenést i na zámek," sdělil ředitel městského kulturního střediska Bořivoj Švéda.