Objekt na okraji nádvoří před současným hlavním vstupem do zámku už město letos jednou nabízelo. „Měli jsme i zájemce, který o dlouhodobý pronájem žádal. Firma ale nakonec nyní řeší jiné záležitosti, proto jsme se rozhodli řízení vypsat znovu a zřejmě požádáme i odborníky, aby nám s celou záležitostí pomohli,“ řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Podnikatelé původně zamýšleli v konírně zřídit zámecké vinařství s restaurací a kavárnou a postupně doplnit ubytovací služby. Starostovi se podobné využití jeví nadále vhodné. „Hledáme možnosti. Stravovací a ubytovací služby jsou podle mého názoru vhodné. Uvidíme, jaké se sejdou nabídky,“ dodal Třetina.

Někteří opoziční zastupitelé nejsou smíření s tím, že město zámek loni koupilo. „Hledání nájemce pro konírnu je dílčí problém. Zámek bude vyžadovat obrovské náklady na opravu a město navíc teprve skládá záměry využití,“ podotkl zastupitel Karel Široký.

Starosta Třetina poukázal na připravený projekt. „Podali jsme žádost o dotaci z evropských programů, nyní čekáme na výsledek. Mezitím dál jednáme o možnostech využití,“ zdůraznil Třetina.

Zatímco v Krumlově zámek po delších úvahách koupili, v Břeclavi představitelé města o odkoupení chátrajícího historického areálu v centru města začali nedávno diskutovat. Takzvaný Vranův mlýn pochází z šestnáctého století a patří nyní soukromému vlastníkovi. „Nejjednodušší strategický krok je areál koupit. Je to lepší než se s vlastníkem handrkovat, jestli areál oplotí a opraví, nebo ne,“ řekl starosta Břeclavi Pavel Dominik.

Vranův mlýn stojí v centru Břeclavi.
Vranův mlýn? Ať jej město koupí, ale jen s koncepcí

I v Břeclavi lidi zajímá budoucí využití. „Pokud to bude mít hlavu a patu, pak říkám ano. Jestliže ale mlýn koupí a pak začnou řešit, co s ním, bylo by to špatně,“ uvedl realitní makléř Robert Schmidt.

Vranův mlýn stojí v centru Břeclavi.
Představy částky za prodej Vranova mlýna se rozchází