Pozemky pro desítky rodinných domů se chystají vykoupit představitelé Moravského Krumlova. Městské zastupitelstvo na svém posledním zasedání schválilo možnost použít na výkup pěti a půl hektaru pozemků úvěr. Podle starosty Tomáše Třetiny má město pozemky získat do letošního podzimu, k prodeji je připraví asi do tří let.

„Dokončujeme zhruba pětileté úsilí o výkup pozemků. Nyní je zčásti vlastní stát, zčásti soukromé osoby. Pro letošní rok se soustředíme na zdárné dokončení výkupu a přípravy nezbytných úředních řízení k budoucímu přivedení inženýrských sítí do lokalit," sdělil starosta Krumlova Tomáš Třetina.

Na výkup pozemků bude město potřebovat téměř devět milionů korun. „Možností financování je několik. Velmi opatrně jsme v rozpočtu nastavili příjmy z přerozdělovaných daní, kde bychom tedy mohli mít určitou rezervu. Záležet bude také na tom, zda budeme za pozemky platit letos, nebo zda platbu rozložíme na dvě splátky. Poslední variantou je pak krátký úvěr. Definitivně jasno bude do podzimu. Stavební parcely ve městě chybí, tohle bude první, i když nákladný krok k tomu, abychom během několika let mohli nabídnout zasíťované pozemky zájemcům o individuální výstavbu," dodal starosta.

Záměr vykoupit pozemky poblíž ulice K. H. Máchy označil za zásadní radní Pavel Procházka. „Ve městě je spousta lidí, kteří chtějí stavět, a nemají kde, proto je naléhavě potřeba, abychom po letech příprav měli k dispozici lokalitu, kde stavební místa vzniknou," zdůraznil Procházka. Na druhé straně se od některých svých kolegů liší v názoru, kde vzít na nákup parcel peníze. „Město má nadstandardní množství majetku, proto si myslím, že nejsprávnější bude, abychom výkupy, které považuji za nezbytné, zaplatili z výnosů z prodeje městského majetku. V současné době hodně investujeme, proto si nemyslím, že by bylo vhodné přijímat další úvěry," argumentoval Procházka s tím, že v jednáních vedení města jsou stále otevřené všechny varianty dalšího postupu.

Městští úředníci mezitím už dokončili první důležitý krok k výkupům. „S vlastníky pozemků jsme podepsali smlouvy o budoucích smlouvách. Výměra celé lokality je kolem pěti a půl hektaru, očekávám, že tam vznikne kolem čtyřiceti stavebních míst. Nyní čekáme na rozhodnutí města o tom, jak bude výkup financovat," sdělil ředitel městské správy majetku Zdeněk Kabelka.

Skepticky se na plány města dívá jeden z místních, který poblíž lokality bydlí. „Není mi jasné, kde město chce stavební parcely vytvářet, protože jde převážně o kvalitní zemědělskou půdu. V Krumlově taky není práce, netuším tedy, kdo by se sem chtěl stěhovat. A jako bydlícímu se mi nezamlouvá, že by se ve zdejší klidové oblasti mělo začít stavět," kroutil hlavou obyvatel města.