„V pátek se proto uskuteční den otevřených dveří na Památníku Prokopa Diviše a připraven je bohatý doprovodný program. Akce se jmenuje Bleskohraní s Divišem," pozval Ivo Žák z Jihomoravského muzea ve Znojmě.

Oslavy se uskuteční od půl deváté ráno, kdy budou určené školám. Pro veřejnost se pak odehrají od 12.30 do 14.30 hodin.

Kněz, fyzik, lékař a hudebník Diviš se narodil v roce 1698 v Helvíkovicích u Žamberka a zesnul 21. prosince 1765 v Příměticích. Zde má svůj památník včetně repliky uzemněného bleskosvodu.

V místě památníku si děti v pátek užijí výtvarné dílny, okusí i cestování časem, neboť budou mít možnost setkat se osobně s Prokopem Divišem a také jeho badatelským konkurentem Benjaminem Franklinem.

Na své si ale přijdou i dospělí. Uskuteční se totiž Den otevřených dveří přímětického Křížového sklepa spojený s ochutnávkou vín. K dispozici bude i „divišovo víno" zvané Denis D´Or, které před lety začala nabízet vinařská firma Znovín Znojmo.

Na slavného objevitele jsou totiž Znojemští patřičně hrdí a dávají to najevo nejen oslavnými akcemi. Znovín přišel před pěti lety i se speciální kolekcí vín.

Památník Prokopa Diviše má již několik let obměněnou stálou expozici o životě a díle tohoto vynálezce. „Výstava barvitějším způsobem přibližuje návštěvníkům všestranné technické i humanitní nadání tohoto proslulého českého vynálezce," sdělil již dříve historik muzea Jiří Kacetl, který byl spolutvůrcem nového vzhledu výstavy.

Památníku ale vévodí zejména maketa bleskosvodu. Toto Divišovo zařízení z roku 1754 plnilo svou funkci dokonale. Bleskosvod měl však původně vytahovat elektřinu přímo z mraků, aby blesky vůbec nevznikly. Místo toho je ale stahoval do země.

Přístroj byl totiž dokonale uzemněn. Američan Benjamin Franklin sice oznámil vynález bleskosvodu již o dva roky dříve, ale jeho přístroj příliš nefungoval, protože uzemněn nebyl. „Naopak Divišova konstrukce byla třemi řetězy vodivě spojena se zemí," popsala již dříve Vlasta Svobodová, která pečovala o Divišův památník.

V roce 1759 však nastalo suché léto bez srážek. Sedláci z Přímětic ze všeho obvinili právě vysokou, podezřele vyhlížející tyč s kartáči a strhli ji s odůvodněním, že je příčinou velkého sucha.