U jednoho ze stolků se právě rodiče usazují ke kávě a dcery natěšeně chystají na první sklouznutí. „Je to zajímavý nápad a pěkné zakončení prázdnin,“ přikyvuje maminka jedné z nich, která se představila jen jako Veronika.

Desetiletá Charlotte se už zvedá ze židličky. „Klouzačky mám ráda, takže se těším a myslím, že zima mi nebude,“ hlásí usměvavé děvče. S kamarádkou si ještě upravují vlasy a pak peláší na skluzavku. Za chvíli sedí na kruhu a v proudu vody jednou rozveseleně dolů.

Na konci skluzavky u obchodního domu postávají hloučky přihlížejících. Karel Vaněk, jeden z kolemjdoucích, se chvíli dívá, pak rukou zkouší vodu na dojezdu skluzavky. „Teplá tedy není. Podívaná je to hezká, dobrá atrakce, ale sklouznout bych se vážně nešel, je mi zima za ně,“ usmívá se muž.

Mikulov ožil dalším ročníkem Pálavského vinobraní.
Za burčákem a vínem míří na jižní Moravu tisíce lidí. Na dvě vinobraní

V předzahrádce kavárny vedle radnice je o něco méně místa než jindy, ale stolky jsou plné. Lidé procházející mezi Masarykovým a Horním náměstím se tu proplétají s plážově ustrojenými návštěvníky obří skluzavky. Na chvilku se tu zastavuje i malá Charlotte. Zjevně se dobře baví. „Ještě tam půjdu, už jsme se sklouzly s kamarádkou asi desetkrát. A zima mi není, mám neopren,“ říká děvče.

Po hodině první návštěvníci pomalu odchází. „Pěkné ozvláštnění léta, takových atrakcí ve Znojmě moc není. Užili jsme si to, už ale půjdeme s kluky do tepla,“ hodnotí Vratislav Pospíšil.

Ruch kolem skluzavky pozoruje jednatel pořádající společnosti Sanny Muharem. „Znojmo je letos naše desátá a poslední zastávka. Skluzavka zde měří sto pětasedmdesát metrů. Doufali jsme, že bude stejně krásné počasí jako loni touhle dobou, ale skluzavka i v dnešním chladnějším dni přilákala víc než dvě stě lidí a další stovky se přišly podívat,“ říká šéf organizátorů.