VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivaři smočí rty v zeleném moku. Letos je čeká i dvoubarevný Krasličák

Znojemsko – Zelený čtvrtek zahajuje Velikonoční svátky, na vesnicích vymění zvonění kostelního zvonu za hrkání a pivaři se těší na zelené pivo.

1.4.2015
SDÍLEJ:

Zelené velikonoční pivo. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Tradiční velikonoční speciály připravuje pro své zákazníky řada restaurací v regionu. O Zeleném čtvrtku nabízí jako tradičně zelené pivo, letos to bude také dvoubarevný zeleno-červený Velikonoční Krasličák. „Zelený Krasličák je čtrnáctiprocentní zelené speciální pivo. Červený Krasličák je desetiprocentní středně prokvašené světlé výčepní pivo," píše se na webových stránkách nazvaných cesta pivních znalců.

Brčálový namísto zlatavého moku se rozhodli točit také v restauraci U Brázdů ve Višňovém. Provozovatelé připraví posezení s živáňskou pečení. „Na zelené pivo si většinou zajdu a bývá o ně velký zájem. Je to konec konců jednou za rok a nabízená specialita dokáže zaplnit hospodu. Pokud je pěkné počasí, obsadí návštěvníci i posezení venku," naznačil starosta Višňového Vladimír Korek.

Ve Znojmě nabídne zelené speciály zhruba padesátka hospod či restaurací, ale ochutnat je mohou také lidé v Moravském Krumlově, Miroslavi, Jevišovicích i v řadě menších vesnic.

Velikonoční pěnivá specialita se objevila poprvé na trhu před deseti lety a za tu dobu si dokázala získat řadu příznivců. Zeleného piva se totiž v celé zemi vypije zhruba čtyři tisíce hektolitrů.Zelené pivo vzniká spojením vody, ječného sladu a žateckého chmele. Pivo vaří sládci tradičním způsobem. Do kotle spolu s chmelem putuje i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně nezbytné kopřivy. Svou sílu pak pivo získává spodním kvašením trvajícím osm dnů. Posledním krokem je přidání likéru.
www.zelenepivo.cz

Autor: Ilona Pergrová

1.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Monika Smetanová už šest let dohlíží na volby jako členka okrskové volební komise.

Za zamčenými dveřmi? Počítání hlasů si navzájem hlídáme, říká členka komise

Pátá výstava živých hub v Domě umění začala v pondělí odpoledne. Potrvá do čtvrtka.
15

OBRAZEM: Rekordní výstava hub ukazuje 250 druhů včetně vzácného hřibu borového

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

První školní tablo: představíme prvňáky ze ZŠ Znojmo - Přímětice

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Probudil jsem se až v sanitce, hlásí po tvrdém ataku Mrázek

Znojmo /ROZHOVOR/ – Utkání nedohrál, krátce po startu třetí třetiny jej zdravotníci odnesli na nosítkách z ledu. Znojemského útočníka Petra Mrázka ve dvanáctém kole EBEL s Lincem sestřelil domácí hokejista Jake Dowell a třiadvacetiletý forvard tak o zbytek zápasu, který Orli prohráli 3:8, přišel. „Lékařskou zprávu musím předat někomu z klubu, ale myslím si, že to není nic vážného. Dostal jsem ji v němčině, což je pro mě neznámý jazyk,“ směje brněnský rodák.

Nový skleník slibuje návrat místních rajčat

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Farmáři nejen z jihu Moravy chtějí do prodejen vrátit ovoce a zeleninu vypěstované na domácí půdě. Na pulty poputují na přelomu roku i rajčata ze skleníku u Velkých Němčic na Břeclavsku, který v nejbližších měsících dokončí. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení