Podle znojemského pediatra Petra Mikyšky se skutečně dá chřipková epidemie očekávat zejména kvůli teplému počasí. „Zatím pozoruji lehce zvýšenou nemocnost, zejména chodí rodiče s dětmi, které trápí rýma nebo kašel," popsal lékař a naznačil, že nejlepší obranou proti onemocnění je teple se oblékat. „Člověk by neměl prochladnout. Obecné pravidlo o vyhýbání se kolektivu obvykle není reálné splnit," konstatoval lékař a zdůraznil, že v případě horeček je nutné ihned navštívit lékaře, aby zabránil případným komplikacím.

Ředitelé znojemských škol zatím mluví jen o jednotlivcích, kteří ve třídách chybí kvůli nemoci. „Některé děti nemohly jet na hory, nachlazení nebo chřipky se již začínají objevovat," podotkl ředitel základní školy v Pražské ulici ve Znojmě Pavel Trulík.

Podle Hany Pokorné z Krajské hygienické stanice v Brně jsou chřipková onemocnění i nemoci dýchacích cest na vzestupu. Jak upřesnila krajská epidemioložka Radka Boháčová, na Znojemsku onemocnělo 1256 lidí na sto tisíc obyvatel. „Počet hlášených chřipkových onemocnění roste a zřejmě se pomalu blížíme k epidemii," varovala Boháčová.

o chřipce:Pro chřipky jsou charakteristické teploty mezi osmatřiceti a devětatřiceti stupni Celsia, schvácenost, únava a bolesti kloubů, které nastoupí během několika hodin. Nemocný je zcela paralyzovaný, na rozdíl od běžného nachlazení.

O epidemii mluví hygienici tehdy, když počet nemocných přesáhne patnáct set na sto tisíc obyvatel.

Zdánlivě banální onemocnění by ale podle lékařů neměli pacienti podceňovat. Na komplikace, které provází chřipková onemocnění, jsou již připraveni ve znojemské nemocnici. „Staráme se o skutečně složité případy. Na plicním oddělení zatím žádného takového pacienta nepřijali. Nárůst nemocných mohou ale pozorovat na jednotlivých obvodech. Náš ústavní hygienik Tomáš Krůla je ve spojení s Krajskou hygienickou stanicí," sdělila mluvčí znojemské nemocnice Marcela Půčková.

O tom, jak se účinně chřipce bránit, uvažoval praktický lékař Alois Dítě. „Ještě nyní je možné se nechat očkovat. Náš region totiž samotná epidemie zatím nepostihla," řekl Dítě.

Velmi účinný je také zvýšený příjem vitamínu C. „Lidé by si měli často mýt ruce a intenzivně větrat, nejlépe třikrát během hodiny. Důležitý je dostatek spánku," uvažoval Dítě.

Loni potrápila jižní Moravu největší chřipková epidemie za posledních pět let. V počátku epidemie byly nemocné hlavně děti, ale hygienici to přisuzovali tomu, že dospělí chodí k lékaři až v době, kdy je jim opravdu zle. Hygienici totiž berou počty nemocných pouze od lékařů.