Na opravu stadionu za téměř sto milionů korun mělo město ještě nedávno slíbených čtyřicet milionů od státu a třicet milionů nachystaných vlastních. Otázku, kde vzít další peníze, zodpověděl zastupitelům na jejich poslední schůzi starosta Vlastimil Gabrhel. „Z ministerstva školství je připravena dotace čtyřicet milionů korun, zejména na tribuny. V nejbližší době přidělí dalších čtyřicet milionů na znojemský stadion fotbalová asociace. Dotace tedy, i s loňským příspěvkem kraje, činí nyní dvaaosmdesát milionů korun. Na posledním zasedání krajského zastupitelstva jsem vyzval hejtmana a celé vedení kraje k další podpoře a letos bychom od kraje měli získat dvojnásobek loňské částky. Celkem bychom tedy měli mít šestaosmdesát milionů korun," vypočítal Gabrhel.

Ministerstvo školství peníze pro Znojmo potvrdilo. „Dotace byla schválena. Nyní první náměstek dostal za úkol, ještě před poskytnutím dotace, prověřit účelnost vynaložených prostředků stejně jako u jiných akcí," řekla ve středu Deníku mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Hrací plocha a kotelna vyjdou na 27,36 milionu a umělé osvětlení na 23,59 milionu korun. Celkové náklady tedy dosahují osmadevadesáti milionů korun," doplnil starosta. Z městské kasy by v takovém případě na obnovu stadionu mělo jít kolem dvanácti milionů.

Fotbalová asociace má peníze pro Znojmo projednat na svém sněmu, ministerská dotace před časem prošla Národní radou pro sport, jeden z jejích členů pak ale avizoval, že ji ještě nechá prověřit. „Členové rady mají právo navrhnout kontrolu účelovosti dotace. Ta by pak předcházela konečnému přidělení. Nemám ale dosud informaci, že by se to týkalo právě tohoto případu," sdělila mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Starosta zastupitele informoval, když projednávali žádost firmy, která na stadionu položila nový trávník, o účelové dotaci šest milionů korun. „Na město se firma obrátila s tím, že došlo k zhodnocení městského majetku a že celá věc může skončit soudem. Podle stanoviska právníků ale není jisté, že by firma spor vyhrála, proto rada doporučila žádost odmítnout," sdělil starosta zastupitelům, kteří se podle doporučení radních při hlasování zařídili a peníze poslat odmítli.

Opoziční zastupitel a bývalý plavecký olympionik Květoslav Svoboda uvítal, že konečně slyšel podrobnou informaci.

„Oceňuji, že jsme se dozvěděli, jak se věci mají. Tak to mělo být už od začátku. Vítám i zapojení FAČR, podle mých informací je asociace včetně samotného předsedy Pelty pomoci Znojmu velmi nakloněna," poznamenal Svoboda.