Zájemce čeká objevování vinných sklepů a ochutnávání burčáku. Trasy povedou jižně od Znojma. Ze sedla kola mohou cyklisté obdivovat řadu zdejších vinařských míst, které lákají nejen na víno.

Nahlédnou také do Národního parku Podyjí.

Akci pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s městem. „Jde o poslední díl letošního seriálu cykloturistických akcí Krajem vína 2012 pro milovníky kola, vína a jižní Moravy," informoval za organizátory Luboš Kala.

Tentokrát je tedy cílem osvědčené akce Znojemsko, navíc v čase burčákových slavností. „Na kole nebo pěšky tak budou moci lidé zažít atmosféru podzimu mezi vinicemi, objevit tajemství zdejších vinných sklepů, vyhrát zajímavé ceny a ochutnat při tom lahodný burčák. Jsou připraveny trasy, které provedou nejkrásnějšími místy na jih od Znojma," naznačil Kala.

Na kole se tak lidé vypraví například na královnu jihomoravských vinic Šobes, do unikátního sklepního areálu Modré sklepy v Novém Šaldorfu, do sklepních uliček v Hnanicích, Havraníkách i v Šatově, který je proslulý svými sklepními labyrinty z pískovce.

Organizátoři akce zavedou zájemce i do divoké přírody Národního parku Podyjí či do podobně malebné krajiny rakouského příhraničí.

Startovním i cílovým místem Tour de burčák bude Loucký klášter, v němž bude po celý den probíhat Burčákový den Znovín Znojmo. Start je zítra v deset hodin dopoledne. Registrace účastníků se pak uskuteční v místě už od devíti hodin.

VOJTĚCH SMOLA