Ve východním křídle krumlovského zámku pilně pracují řemeslníci. Dělníci již odstranili staré betonové a parketové podlahy a budoucí výstavní prostory opatřili novou elektroinstalací. Všechny práce by měly skončit do konce kalendářního roku, řemeslníci se ale na čas přesunou do Rytířského sálu. Ten má totiž hostit prvního června zahajovací koncert hudebního festivalu Concentus Moraviae a stát se tak prestižním hudebním stánkem pro koncert Magdaleny Kožené.

„Máme ve východním křídle zámku položený základ pro nové podlahy. Na dřevěné konstrukce plánujeme položit speciální desky z dřevotřísky a poté parkety," vysvětlila Andrea Stejskalová z moravskokrumlovského odboru školství a kultury.

Výstavní sály již mají novou elektroinstalaci. „Plánujeme ji později doplnit osvětlením určeným speciálně pro galerijní účely. Vyměníme také okna. Na zhotovení nových zatím čekáme, některá jsme nechali repasovat. Repasovaná okna již řemeslníci postupně osazují," dodala Stejskalová.

Do konce března by mělo druhé patro východního křídla získat kompletně základ pro nové podlahy, interiérové dveře a řemeslníci očistí a zapraví vnitřní omítky. „Pak budou pokládat parkety a nakonec výstavní prostory necháme vymalovat a vybavit již zmiňovaným novým osvětlením. Vše bychom rádi stihli do konce letošního roku, ale jsme pochopitelně závislí na poskytnutí dotací," doplnila Stejskalová.

I nedokončené prostory ale chtějí Krumlovští zpřístupnit návštěvníkům podobně, jako to udělali loni. Neutěšené zámecké prostory tehdy hostily sbírku současného výtvarného umění soustředěné do Sbírky Marek.

„Hodlám se setkat s bývalým šéfem Moravské galerie v Brně Markem Pokorným. Chtěl bych si s ním pohovořit o tom, co by se mohlo na zámku vystavovat. Sejdu se také s novou ředitelkou Galerie hlavního města Prahy Magdalenou Juříkovou, půjde pouze o přátelskou návštěvu, od které nemám žádné větší očekávání," podotkl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Rytířský sál v krumlovském zámku by se měl již brzy proměnit v reprezentativní kulturní a hudební stánek. „Pokud jde o rekonstrukci, bude pro nás nyní prioritou právě Rytířský sál. Řemeslníci opraví parkety a postarají se též o novou výmalbu. Nutné je také zbudování nového sociálního zařízení," vyjmenovala Stejskalová.

Reprezentativní prostory zámku již v červnu rozezní vážná hudba. „Prvního června bude krumlovský zámek hostit zahajovací koncert festivalu Concentus Moraviae. Dvanáctého června se pak lidé mohou těšit na koncert přední operní pěvkyně Magdaleny Kožené. Rytířský sál bude připravený pro pět set návštěvníků," vysvětlil ředitel moravskokrumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Incheba jako vlastník zámku pronajme Krumlovu výstavní prostory na dalších deset let. „Nevím, jestli se Muchova plátna na zámek vrátí, ale děláme vše pro to, aby podmínky pro jejich případnou instalaci zpět na zámek byly ideální," podotkl dříve Třetina.