Nasednout ve Vídni či v Praze do malého sportovního letadélka a za několik desítek minut přistát v Hatích nedaleko velkého dopravního letounu, který dnes slouží jako restaurace. Takovou možnost by již brzy chtěli nabídnout představitelé společnosti Excalibur City, kteří podnikají právě v příhraničí. Letiště chtějí začít budovat už na jaře, hotovo by mělo být příští rok.

„Naše společnost chce tímto způsobem ještě více zatraktivnit nabídku služeb zákazníkům. Letiště budujeme jižně od našeho obchodního a zábavního centra nedaleko hranice s Rakouskem," uvedl jednatel společnosti Ladislav Šigut.

Podnikatel naznačil, že na letišti by se mohly konat zajímavé akce. „Kromě možnosti přistávání ultralehkých letadel bychom zde mohli pořádat letecké dny a letiště by mohlo sloužit i parašutismu," naznačil Šigut.

Informace o záměru stavby zveřejnil Jihomoravský kraj na svých internetových stránkách v rámci takzvaného posuzování stavby na životní prostředí (EIA).

Z dokumentů, které krajští úředníci zveřejnili, lze například vyčíst, že stavba má začít letos v květnu a hotovo má být nejpozději do prosince příštího roku.

„Jedná se o travnatou plochu pro vzlety a přistání sportovních létajících zařízení a skladovací haly v areálu Excalibur City Hatě v katastru Chvalovic. Vlastní plochu letiště tvoří obdélník o stranách 900 krát 50 metrů. Celková plocha činí 74 737 metrů čtverečních, z toho vlastní přistávací plocha má 45 tisíc metrů," píše se v závěru zjišťovacího řízení.

V místě má vzniknout i šestnáct parkovacích míst a šest skladovacích hal.

Lety nad Znojmem

Další letiště již roky funguje u Znojma na katastru Nového Šaldorfu Sedlešovic. Nabízí i možnost podívat se z ptačí perspektivy například na kaňon Dyje v Podyjí. O možnosti proletět se ultralehkým letadlem ze znojemského letiště informuje portál Kudy z nudy.

„Nejedná se o komerční lety. Zaplatíte pouze minutovou cenu letadla tak, jak ji platí všichni piloti, kteří si letadlo půjčují. Poletí s vámi kvalifikovaný instruktor," informuje server.

Za atraktivní nabídkou stojí zkušený pilot Tomáš Procházka.

„Létám už od sedmnácti let. Ještě předtím jsem létal asi šest let s tátou. Když se dostanu s letadlem nahoru, nemohu se vynadívat na tu nádheru pode mnou. Úžasný je třeba pohled na vinici Šobes a její okolí, zříceninu Nový Hrádek, rakouský Hardegg, ale také Cornštejn, hrad Bítov, vranovský zámek i nedalekou přehradu. Zvláště kouzelné je podívat se nad mraky, musí však panovat vhodné podmínky," řekl Deníku již dříve Procházka.

Poslední dvě letiště s kompletním zázemím jsou u Miroslavi. Jedno z nich je Letiště Air Con Miroslav. „Vzniklo díky založení letecké školy Air Con, když letecká škola byla provozována do roku 1998 na starém letišti v Miroslavi," dočte se zájemce na webu letiště.

Zájem o létání

Lidé z letiště reagovali na zvyšující se zájem o výcvik nových pilotů.

„Potřebovali jsme navýšit kapacitu vzletové a přistávací dráhy. Proto se tehdy vedení firmy rozhodlo vybudovat nové letiště, které by vyhovovalo provozním potřebám," přiblížil vedoucí letového provozu letiště Martin Vodáček. Toto letiště lidé najdou u silnice vedoucí směrem k Miroslavi od státní silnice mezi Brnem a Znojmem. Startující či přistávající letadla jsou vidět ze silnice.