Francouz Chris Delattre jej tu uspořádal se spřízněnými obchodníky s čokoládou. „Ochutnejte naše čokoládové pivo," láká mimo jiné Chris Delattre.

Do sálu bývalého hotelu přijeli kuchaři i cukráři. Jedním z nich je i odborník na gastronomii Roman Sejval. „Když si vezmete základní čokoládovou hmotu, můžete si z ní udělat prakticky cokoliv. Ukážu vám, jak se s ní krásně pracuje. Mám tady na ukázku sedmdesátiprocentní tmavou čokoládu," říká hloučku návštěvníků.

Vzápětí se chystá ukázat, jak se dělají čokoládové lanýže. „Vezmete si smetanu, smícháte ji s glukózou a přidáte to do čokolády," vysvětluje Roman Sejval.

A pokračuje, že po zpracování v cukrářském sáčku se hmota obalí v kakaovém prášku a nechá se vystydnout do druhého dne. „Co se týče chuti, spousta odborníků považuje lanýže za gastronomickou pecku," uzavírá.

Lidé chodí od stánku ke stánku, tam ochutnávají drobné čokoládové kuličky, jinde si kupují čokoládu vytvarovanou do pracovního nářadí.

Přišla i malá Anička s maminkou, které uhranul stroj míchající hnědou, voňavou a sladkou hmotu. „Mami, to je krása, to bych chtěla mít doma," zasnila se. Čokoládový festival se slibně rozjíždí.

Spokojeni jsou i organizátoři. „Naším cílem je prozkoumat svět čokolády, od její výroby až po ochutnávku," přibližuje lidem Chris Delattre.