Ve středu ráno například členové skupiny upozorňovali na vážnou dopravní nehodu mezi Hevlínem a rakouským Laa an der Thaya. Řidiči díky informacím mohou například zvolit náhradní trasu do práce.

Za založením skupiny Policejní hlídky Znojemsko stojí několik mužů. „Jsme skupina zaměřená na společné sledování a informování o dopravní situaci, policejních hlídkách, nehodách, uzavírkách a všeho, co se týká dopravy na okrese Znojmo a co může řidičům usnadnit jízdu. Je nás už deset tisíc a stále se rozrůstáme," sdělil jeden ze správců skupiny, který se na síti představuje jako Jaroslav Lesman.

Člověk, který chce informace ve skupině sledovat, musí požádat o členství ve skupině. „Já o něj požádal už asi před rokem. Bez potíží mne přijali. Osobně mne více zajímá, kde je například aktuální uzavírka či dopravní nehoda. Hodně totiž cestuji," řekl Jindřich Bulín.

Šéfovi dopravních policistů na Znojemsku Robertu Peškovi nevadí, že se lidé prostřednictvím Facebooku před policejními hlídkami varují. „Ale myslet si, že když potkám dvě tři policejní hlídky, tak můžu šlápnout na plyn, je nebezpečné. Na Hodonínsku se stala nehoda, kdy se zabili dva kluci v autě dva kilometry poté, kdy minuli asi tři hlídky," upozornil Pešek.

Kolem tří tisíc členů má obdobná skupina s názvem Doprava Znojemsko. „Stala jsem se členkou této skupiny v okamžiku, kdy moje dcera začala jezdit autem do práce do Prahy. Díky aktivitě lidí ve skupině vím, kde je aktuálně jaká nehoda nebo uzavírka a můžu tak dceru na problémy upozornit. Proto jsem se do skupiny přihlásila," konstatovala řidička Martina Výhodová.

Jak dodala, objevují se tam i žádosti o pomoc při hledání ukradených aut. „Pokud vím, díky síti se i nějaké našlo. To je skvělé," dodala Výhodová.

Podle znojemského sociologa Pavla Kovaříka ukazuje popularita těchto dvou skupin na Facebooku, o jaké oblasti mají lidé zájem. „Bohužel je to tak trochu i ukazatel selhání samospráv a veřejných institucí, které nedokáží veřejnost dostatečně informovat. Tyto skupiny svým způsobem dokáží tento nedostatek nahradit," myslí si Kovařík.

„Je to dobrý příklad občanské angažovanosti a současně názorná ukázka, jak mohou sociální sítě přispívat k vzájemné informovanosti mezi občany," dodal Kovařík.