VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejchutnější potravina kraje: brynza, pršut či dort

Brno /FOTOGALERIE/ – Jogurtový dort, kozí brynza, pršut z kotlety a další tři výrobky získaly v pondělí prvenství v soutěži s názvem Regionální potravina Jihomoravského kraje. O prestižní titul se v šesti kategoriích ucházelo čtyřiapadesát produktů od osmnácti výrobců.

16.8.2010 6
SDÍLEJ:

Soutěž Regionální potravina Jihomoravského kraje. Foto: DENÍK/Attila Racek

Soutěž se letos konala poprvé a navazovala na souběžné hodnocení výrobků v pátém ročníku soutěže Zlatá Chuť jižní Moravy.

Cílem soutěže je posílit domácí výrobce kvalitních potravin. „Certifikát, který vítězové soutěže dostali, má lidem připomenout existenci kvalitních regionálních výrobků,“ řekl předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček.

Odborná porota složená z veterinárních odborníků, zemědělské a potravinářské inspekce, zaměstnanců Mendlovy univerzity v Brně, agrární komory a ministerstva zemědělství hodnotila výrobky v šesti kategoriích.

V kategorii Mléko a mléčné výrobky zvítězila Kozí brynza Sedlák. Mezi pekařskými a cukrářskými výrobky získal prvenství jogurtový dort Václava Labského, který je majitelem brněnské cukrárny U Čtyř mamlasů. V kategorii masné speciality zvítězil Židlochovický pršut z kotlety od Františka Janíčka. Další ocenění dostal také Česnek z Bořitova, Ovoce s medem a pivo Jubiler 1680.

Členové komise výrobky posuzovali z mnoha hledisek. Hodnotili chuť, vzhled, originalitu, použité suroviny a design výrobků. Zajímalo je také, jaký má výrobek vliv na lidské zdraví nebo jak je dostupný na trhu.

Značku Regionální potravina porota výrobkům udělila na čtyři roky. Po uplynutí tohoto období mohou výrobci požádat o prodloužení lhůty k jejímu používání. Vítězné výrobky budou tvůrci prezentovat na českobudějovické Zemi živitelce a na jihomoravských krajských dožínkách.

LUCIE TŮMOVÁ

16.8.2010 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Ilustrační foto

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Krumlov a Šanov chystají nové parcely

Znojemsko – Desítky parcel začnou brzy nabízet zájemcům o stavbu rodinných domů radnice na Znojemsku. Nyní úředníci pracují na přípravě sítí.

AKTUALIZOVÁNO

Odměna? Zastřelený divočák vyjde myslivce až na trojnásobek

Jižní Morava – I po opakovaném sčítání se dobírá stejného výsledku. Náklady, které lovec podle předsedy Okresního mysliveckého spolku Hodonín Radovana Mančíka vynaloží za uloveného divočáka, převyšují státem vyplácenou odměnu až trojnásobně. Myslivci z Hodonínska stejně jako jejich kolegové v oblastech ohrožených africkým morem dostanou za každé ulovené zvíře jen tisícovku.

Návštěva Hitlera byla velká sláva. Mikulov býval německý, připomíná šéf archivu

Mikulov /ROZHOVOR/ – Historické Náměstí má v práci téměř na dohled. Ředitel okresního archivu sídlícího v Mikulově Miroslav Svoboda se v rozhovoru rozvyprávěl o někdejším významu turisty vyhledávaného místa a s ním spjatých událostech. „Náměstí dřív bývalo mnohem větší,“ říká.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení