Mezi ohni se pohybuje také jeden z pořadatelů soutěže Aleš Procházka. „Máme dokonce mezinárodní účast v podobě jednoho muže ze Slovenska. Zatímco vloni se vařily výhradně hovězí guláše, letos může každý soutěžní tým uvařit jakýkoliv druh guláše. Je mezi nimi jak klasický hovězí guláš, tak například buřtguláš nebo segedín, i když to zatím jeho autor nechce oficiálně přiznat," usmívá se při pohledu na hemžení kolem kotlíků Procházka.

Čtveřice lidí se tísní u v pořadí posledního, tedy sedmého kotlíku ve směru od vstupu do areálu. Očima propichují svůj vysoce favorizovaný, zatím však ještě nehotový guláš. „Bude to úžasný gulášek z divočáka, to uvidíte! V naše vítězství samozřejmě bezmezně věřím. Ještě tak hodinku a půl a bude hotovo," hlásí Petr Bakaj se Šanova.

Loni čtvrtý byl Pavel Martinek ze Znojma, jinak šanovský rodák. Teď se s kamarádem podílí na přípravě hned tří gulášů. Běhá mezi kotlíky, aby měl vše pod kontrolou. „Připravujeme buřtguláš, vepřový guláš a segedín. Věříme ve vítězství ve své kategorii," směje se Martinek.

Jeho kamarád po očku sleduje jak svůj bublajíci kotlík, tak počínání konkurence. „Na vojně jsem dva roky vařil, takže zkušenosti jsou. Navíc jsme připraveni konkurenci zlikvidovat. Domácím destilátem, na který všechny pozveme, jim zničíme chuťové buňky," naznačuje svůj rafinovaný plán dobře naladěný kuchař Stanislav Červenka ze Šanova.

Po několika hodinách vaření a dalších napínavých minutách hodnocení gulášů, které v sobotním odpoledni přichází ochutnat asi devadesát lidí, je jasno. „Nejlepší guláš uvařili Vladimír a Jiří Jarošovi ze Šanova. Se svým hovězím gulášem tak získávají cenu odborné poroty. Podle veřejnosti je nejlepší guláš z divočáka od družstva Petra Bakaje," vyhlašuje Aleš Procházka a rozdává věcné ceny a diplomy vítězům.

Dojídat s láskou připravované guláše budou šanovští ještě druhý den. Vždyť letos uvařili téměř padesát litrů oblíbené krmě. (dak)