VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší guláš umí bratři Jarošovi ze Šanova, vyhlásila porota soutěže

Šanov /REPORTÁŽ/ – Od šanovského fotbalového hřiště je cítit dým. Za zdí oddělující travnatou plochu od sousedního pole hoří pod sedmero kotlíky sedmero ohňů. Trpaslíci tu ovšem nejsou. Místo nich zde pracuje sedm skupin dospělých lidí, kteří se točí kolem baculatých nádob s bublajícím obsahem. Přidávají do nich brambory, kysané zelí či nakrájené špekáčky. „Přines papriku," ozývá se od jednoho z ohňů. A jedna z mála žen, které se účastní 2. Gulášového festivalu v Šanově sype mletou papriku do bublající sedmilitrové lázně s budoucím gulášem. Jinak své kulinářské umění předvádějí v drtivé většině muži.

24.8.2015 2
SDÍLEJ:

Šanovští kuželkáři připravili na předposlední prázdninovou sobotu druhý ročník soutěže o nejlepší guláš.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Mezi ohni se pohybuje také jeden z pořadatelů soutěže Aleš Procházka. „Máme dokonce mezinárodní účast v podobě jednoho muže ze Slovenska. Zatímco vloni se vařily výhradně hovězí guláše, letos může každý soutěžní tým uvařit jakýkoliv druh guláše. Je mezi nimi jak klasický hovězí guláš, tak například buřtguláš nebo segedín, i když to zatím jeho autor nechce oficiálně přiznat," usmívá se při pohledu na hemžení kolem kotlíků Procházka.

Čtveřice lidí se tísní u v pořadí posledního, tedy sedmého kotlíku ve směru od vstupu do areálu. Očima propichují svůj vysoce favorizovaný, zatím však ještě nehotový guláš. „Bude to úžasný gulášek z divočáka, to uvidíte! V naše vítězství samozřejmě bezmezně věřím. Ještě tak hodinku a půl a bude hotovo," hlásí Petr Bakaj se Šanova.

Loni čtvrtý byl Pavel Martinek ze Znojma, jinak šanovský rodák. Teď se s kamarádem podílí na přípravě hned tří gulášů. Běhá mezi kotlíky, aby měl vše pod kontrolou. „Připravujeme buřtguláš, vepřový guláš a segedín. Věříme ve vítězství ve své kategorii," směje se Martinek.

Jeho kamarád po očku sleduje jak svůj bublajíci kotlík, tak počínání konkurence. „Na vojně jsem dva roky vařil, takže zkušenosti jsou. Navíc jsme připraveni konkurenci zlikvidovat. Domácím destilátem, na který všechny pozveme, jim zničíme chuťové buňky," naznačuje svůj rafinovaný plán dobře naladěný kuchař Stanislav Červenka ze Šanova.

Po několika hodinách vaření a dalších napínavých minutách hodnocení gulášů, které v sobotním odpoledni přichází ochutnat asi devadesát lidí, je jasno. „Nejlepší guláš uvařili Vladimír a Jiří Jarošovi ze Šanova. Se svým hovězím gulášem tak získávají cenu odborné poroty. Podle veřejnosti je nejlepší guláš z divočáka od družstva Petra Bakaje," vyhlašuje Aleš Procházka a rozdává věcné ceny a diplomy vítězům.

Dojídat s láskou připravované guláše budou šanovští ještě druhý den. Vždyť letos uvařili téměř padesát litrů oblíbené krmě. (dak)

Autor: Dalibor Krutiš

24.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Mobilní rozhlas pomůže také v krizi, slibuje autor. V kraji ho využívá 39 obcí

Ilustrační foto

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Zarážení hory pomáhá ochránit vinohrady. Vinaři soudili i skupinku zlodějů

Tasovice /VIDEO/ - Slavnost Zarážení hory pořádali v sobotu už potřetí obyvatelé Tasovic a Spolek vinařů svatého Klementa. Všude bylo plno vína, krojů a moravských písní. "Věřím, že se všichni při písničce a skleničce dobrého vína společně pobavíme a navíc pomůžeme ochránit naše vinohrady v době zrání před chorobami, špačky, zlým počasím a zloději. Hrdě můžeme prohlásit, že naše právo platí už od šestého století," řekl na úvod za pořadatele slavnosti František Houšť.

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vyškov - Jednu košili nosí, i když ne dennodenně, už patnáct let. Přesně tak dlouho je Helena Dvořáková z Vyškova skautkou. Ke kroji, který si tehdy pořídila, se váže spousta jejích vzpomínek. „Abych se stala členkou Junáku, maminka na mě ušila boudu. Teď si život bez skautingu neumím představit,“ říká pětadvacetiletá vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea, která se stará o sedmnáct jeho členek. Podesáté s nimi letos jako hlavní vedoucí vyrazila na tábor do Otaslavic.

Meruňkovice bude vzácná, kvůli mrazům

Jižní Morava – Loni jsem pálil z tří set litrů kvasu, letos nemám nic. Tak shrnul letošní sezonu pěstitel Josef Procházka z Hodonínska. „Pomrzla i jablka. To málo, co z úrody zbylo, nemá ani cenu sbírat,“ řekl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení