Kolem vlajkové lodi krajského zdravotnictví houstne předvolební bouře. Z útočných člunů zní obvinění z plýtvání a úřady vydaly varování před žraloky. Tak by se, s použitím oblíbeného přirovnání představitelů kraje, dala popsat situace kolem dostavby znojemské nemocnice. Výběrové řízení na akci za půl miliardy totiž začal zkoumat antimonopolní úřad.

Úřad vede správní řízení se znojemskou nemocnicí coby zadavatelem veřejné zakázky týkající se části její rekonstrukce a dostavby. „Řízení bylo zahájeno kvůli pochybnostem, jež se týkají jedné ze zadávacích podmínek a jejího souladu se zákonem o veřejných zakázkách," informoval mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Švanda.

Jak dodal, zmíněná podmínka předepisuje, že u dodávek lékařské techniky nesmí subdodávky přesáhnout čtyřicet procent celkové ceny těchto zařízení. Podle MF DNES, která o dalším vývoji případu informovala jako první, mělo napadené řízení vyhrát sdružení firem vedené brněnskou společností IMOS a za účasti zdravotnické firmy Transkontakt-Medical. Obě firmy se významně podílely už na předchozích částech modernizace nemocnice.

Jak již Znojemský deník Rovnost opakovaně informoval, jméno téže brněnské stavební firmy se také objevuje jako horký favorit spekulací o vítězi půlmiliardového tendru na modernizaci znojemské úpravny vody a další vodárenské práce. Tendr vodárenského svazku Znojemska provázely dlouhodobé spory kvůli využití zpochybňovaného zúžení počtu uchazečů losem. Svazek nakonec, až po kontroverzní losovačce, soutěž zrušil a vyhlásil novou. Výsledky zatím neoznámil.

Vedení znojemské nemocnice reagovalo nyní na krok úřadu velmi zdrženlivě. „Vydání předběžného opatření je standardní postup do vyřešení celé záležitosti z pohledu ÚOHS a nám nezbývá než čekat do konečného rozhodnutí. Více tuto záležitost nebudeme nyní komentovat," sdělil pouze mluvčí nemocnice Pavel Jajtner.

Komentovat postup úřadu příliš nechtěl ani krajský sociálnědemokratický radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý. „Byl jsem členem výběrové komise, proto se nemohu až do rozhodnutí úřadu k celé záležitosti příliš vyjadřovat. Obecně lze říci, že zahájení správního řízení na něčí popud ještě nic neříká o tom, zda bylo či nebylo výběrové řízení vedeno řádným způsobem. Zákaz podpisu smlouvy do ukončení šetření antimonopolním úřadem je v takovém případě zcela běžný postup," uvedl radní Ryšavý. Firma, která řízení napadla, se podle radního tendru ani neúčastnila.

K zadávacím podmínkám řekl jen tolik, že řízení organizovala sjednaná firma. „Musím předpokládat, že podmínky byly připraveny v plném souladu s tehdy platnými předpisy. Pro pořádek připomínám, že výběrové řízení bylo zahájeno dlouhou před účinností nového zákona," konstatoval radní.

Z vyjádření mluvčího antimonopolního úřadu plyne, že správní řízení strážci hospodářské soutěže zahájili takzvaně z moci úřední. „Úřad původně zahájil správní řízení na návrh společnosti Puro-klima, nicméně toto řízení zastavil, neboť návrh nebyl zaslán v zákonné lhůtě zadavateli. Následně bylo řízení zahájeno ex offo neboli z moci úřední," uvedl Švanda.

Jméno firmy dodává případu na pikantnosti. Podle informací médií má být její šéf jedním z okruhu osob stíhaných v souvislosti s aférou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, exposlance Petra Kotta a dalších. Firma je považována za jednoho z největších dodavatelů zdravotnické techniky. Podle portálu iHned.cz získala v Česku za posledních šest let sto jednadvacet veřejných zakázek za tři miliardy korun.

Dostavba a rekonstrukce nemocnice se nedávno stala i tématem předvolebního politického sporu. Postaral se o to krajský lídr TOP 09 Jan Vitula. Zatímco zástupci nynějšího vedení kraje mluvili v posledních letech o znojemské nemocnici jako o vlajkové lodi krajského zdravotnictví, Vitula v ní vidí spíše křiklavý případ zadlužování a plýtvání penězi. „Je to nezodpovědné ze strany kraje, chceme se na to zaměřit a doufáme, že kraj investici pozastaví," uvedl před časem Vitula.