„Čekací doby na plánované operace se snažíme zkracovat, ale zatím se to nedaří. Na standardní výkon se teď čeká čtyři až pět měsíců. Průměr v republice je přitom dva až čtyři týdny,“ řekl primář znojemského ortopedického a traumatologického oddělení Radek Hart.

Znojemská nemocnice nyní bojuje s nedostatkem operačních sálů, ale naopak i s přebytkem lůžek. „Nemocnice byla dokončena v sedmdesátých letech. Tehdy trávil pacient ortopedie šest týdnů na lůžku na extenzi. Dnes chodí pacienti i po náročných operacích domů dříve. Nyní tedy diskutujeme o tom, zda je našich sedm set lůžek potřebných. Vše by měla vyřešit nynější rekonstrukce. Ta přiblíží nemocnici dnešní době,“ řekl ředitel znojemské nemocnice Miroslav Kavka.

Půl roku není moc


Podle šéfa brněnské Úrazové nemocnice Miloše Janečka však pětiměsíční čekací doba na ortopedické operace není nejhorší. „V nemocnici u svaté Anny čekají pacienti na obdobné zákroky i dva roky, v naší nemocnici půl roku. To je únosná doba. Přes jeden rok je to ale vůči pacientovi amorální. To by měl být úkol pro lékařskou komoru. Méně se hádat o politice a více se starat o pacienta,“ podotkl.

Rozšíření spektra prováděných ortopedických výkonů nemá údajně na čekací doby vliv. „Lidé sice vědí, že se ve Znojmě nedělá jen běžná operativa, ale jen asi pět procent pacientů přichází odjinud,“ uvedl Kavka.

Podle primáře Harta naopak souvisí stoupající počet operací se stále aktivnějším přístupem k životu. „Dnešní důchodci se věnují cyklistice, lyžování a dalším sportům a z toho samozřejmě častěji vznikají i úrazy,“ tvrdí Hart.

Ředitel brněnské úrazovky Janeček zmiňuje ještě další aspekt. „A tím je krátkozraká politika zdravotních pojišťoven. Pacient s levným implantátem se za pár let vrací, přičemž revizní implantát stojí až třiktát tolik. S kvalitním by běhal podstatně déle,“ dodal.