„Při jednání s kolegy u Dolního Rakouska jsme zjistili, že mají zájem o spolupráci v oblasti onkologie, zejména ozařování nádorů. Chtějí zkrátit relativně dlouhé čekací lhůty jejich pacientů a proto mají zájem využít kapacitu nového oddělení ve Znojmě s jeho lineárním urychlovačem,“ sdělil krajský radní pro zdravotnictví František Adamec.

Spolupráce bude podle jeho slov přínosem pro obě strany. „Projekt bude obsahovat postupy pro zavedení mezinárodních standardů garance kvality péče, zlepšení jazykové výbavy personálu. Počítáme s návštěvami rakouských lékařů, kteří příslušnou léčbu předepisují, aby se mohli přesvědčit o kvalitě a úrovni oddělení,“ řekl radní.

Současně ujišťoval, že rakouští pacienti neprodlouží čekací doby pro tuzemské klienty. „Lineární urychlovače jsou zatím jen v Masarykově onkologickém ústavu a nemocnici u sv. Anny. Jsou to tedy zařízení poměrně velkou spádovou oblast,“ vysvětlil Adamec a zdůraznil, že větší počet pacientů bude pro nemocnici a její personál prospěšná. „Bezprostředně po otevření oddělní budou počty menší, ale postupně porostou. Čím větší počet ošetřených, tím větší budou zkušenosti personálu a to napomůže vyšší kvalitě efektivitě péče,“ shrnul Adamec.

Experti obou stran již začali pracovat na společném projektu. Schůzky mají naplánované každých čtrnáct dní a svou práci musí stihnout do začátku září, aby mohli projekt podat do programu Interreg.