A to přesto, že se na tom vedení města na podzim dohodlo s ochránci přírody. „V době rozhodnutí o obměně stromů už totiž netopýři ve stromě hnízdili," argumentuje mluvčí města Pastrňáková.

Něco jiného ale říká zoolog z Jihomoravského muzea ve Znojmě a odborník na netopýry Antonín Reiter. Ten míní, že město mělo na uzavření děr do dutin stromů v parku času dost. „Pro město jsem prováděl průzkum lokality s ohledem na záměr kácení už v roce 2010. V průzkumu jsem konstatoval, že v některých stromech je pravděpodobné zimování netopýrů rezavých a skácený strom byl mezi nimi. V té stejné zprávě z 8. prosince 2010 jsem jako vhodnou metodu ochrany netopýrů doporučil použití právě takzvané jednosměrné uzávěry dutin," přiblížil Reiter.U poraženého stromu, ve kterém zimovali netopýři, se v pátek odpoledne sešli odborníci z české inspekce životního prostředí.

Toto doporučení bylo navíc posléze zahrnuto i do podmínek v rozhodnutí krajského úřadu, který povolil stromy s možným výskytem netopýrů pokácet, a to udělením výjimky z některých ustanovení týkajících se ochrany zvláště chráněných živočichů a právě za předem daných podmínek. „Takže rozhodně nejde o nic nového," poukázal Reiter.

Jeho slova potvrdil i pracovník České inspekce životního prostředí Jan Auer, který v pátek prováděl šetření přímo na místě. „Musím znovu opakovat, že na možný výskyt netopýrů jste byli upozorněni již roku 2010," reagoval Auer na slova šéfa Městské zeleně Radoslava Habrdleho.

Ten v parku vysvětloval vzniklou situaci tak, že rozhodnutí o kácení s přesným určením stromů obdrželi až v prosinci, tedy zhruba před měsícem. Do té doby o záměru skácení pajasanu, ve kterém zimovalo hejno netopýrů, podle něj nebylo rozhodnuto.

Na čtyři sta netopýrů rezavých přišlo o své zimoviště při středečním kácení stromů ve znojemském Dolním parku. Přitom k takové stresové situaci tohoto chráněného živočicha a následnému chaotickému hledání nového zimoviště vůbec nemuselo dojít. Stromy totiž měli dělníci opatřit speciálními záklopkami, které by zabraňovaly netopýrům dostat se do dutiny stromu. Nestalo se.U poraženého stromu, ve kterém zimovali netopýři, se v pátek odpoledne sešli odborníci z české inspekce životního prostředí.

Od středečního večera až do čtvrtka se tak v parku ozývalo pískání vzbuzených netopýrů. „Včera jsem šla parkem po setmění a to jejich naříkání docela bolelo u srdce," popsala na webu Znojemského deníku Rovnost čtenářka v diskuzi k revitalizaci parku. Podobný chaotický netopýří křik slyšeli ve středu večer i členové znojemského Okrašlovacího spolku.

Při samotném kácení byl na místě i zoolog Antonín Reiter, který sledoval netopýry až do doby, kdy se probrali z hibernace a rozlétli se do okolí, což trvalo nějakých čtyřicet minut. „Bezpochyby se jednalo o stresovou situaci, kterou netopýři zvládli poměrně dobře. Většina z nich úkryt opustila a našla si nové zimoviště v dutině vedlejšího stromu. Několik desítek zvířat ale zůstalo ukryto v poraženém kmenu," popsal situaci Reiter.

Odborníci z Inspekce životního prostředí i přírodovědci se proto v pátek na místě v parku shodli na tom, že spadlý kmen ponechají na místě a nebudou netopýrům do jejich úkrytu nijak zasahovat. „Doufáme, že po nějakém čase odlétnou sami. Rozříznutí ležícího kmene považuji za zbytečné," komentoval zoolog Reiter.