Odstupné ve výši až třicet tisíc korun na jednoho pracovníka bude zřejmě vyplácet znojemský úřad práce. A to lidem, které ke konci dubna propustila firma Niebelung.

Do včerejšího dne se na úřadě zaevidovalo sto devadesát z celkem dvou set třiceti propuštěných dělníků. Ti nyní budou těžko hledat práci, v širokém okolí totiž žádná další továrna na výrobu bot není.

Úřad práce zřejmě celkově vyplatí okolo šesti milionů korun na odstupném.

„Firma chystá sama na sebe vyhlášení konkurzu. Poté budeme čekat, až nabude právní moci a pak máme ještě třicetidenní zákonnou lhůtu na vyplacení peněz. Můžeme tedy předpokládat, že někdy v červenci budeme peníze vyplácet. Společně s ministerstvem zajistíme, abychom peníze měli k dispozici,“ uvedl ředitel znojemského úřadu práce Emil Čopf.

Jde do konkurzu

Vedení společnosti Niebelung vyhlášení konkurzu nyní chystá. „Potřebné věci připravujeme. Nemohu přesně říci termín, kdy o vyhlášení konkurzu zažádáme, ale bude to v nejbližších dnech,“ potvrdil ředitel Niebelungu Vítězslav Rak.

Obuvnická firma doplatila podle jeho dřívějších slov na to, že byla mírná zima a v Itálii se boty znojemských obuvníků neprodaly. Nepřišla tak další zakázka a firma se ocitla bez prostředků. Proto nyní neměla ani na vyplacení peněz za poslední týden práce svých zaměstnanců, ani na odstupné.

Šest milionů

Celkově zhruba šest milionů korun pro přibližně dvě stovky propuštěných zaměstnanců Niebelungu bude tedy vyplácet úřad práce.

„Zaplacených šest milionů korun za odstupné budeme následně vymáhat po správci konkurzní podstaty,“ řekl ředitel úřadu práce Čopf.

Propuštěných dvě stě třicet zaměstnanců se podle něj podepsalo na číslech dubnové nezaměstnanosti. Ta na Znojemsku dosáhla 11,81%.

To je ale o dvě procenta méně, než v předešlém měsíci. „Projevil se již vliv především sezonních veřejných prací a činností v zemědělství,“ doplnil Čopf.

Pět lidí na místo

Znojemský úřad práce evidoval v dubnu přes sedm tisíc nezaměstnaných s průměrným věkem čtyřicet let a dvanáct set padesát volných míst. Na jedno volné místo tak připadalo více než pět zájemců. Těm úřad vyplácel průměrně pětitisícovou podporu v nezaměstnanosti.