Blažek, Keremidský, Ludvík. Trojici mužů ze Znojma spojuje věk, politický post a ambice, rozděluje je ale politická příslušnost. Krajského předsedu Zemanovců Keremidského potvrdili jeho straničtí kolegové na této pozici před týdnem, Ludvík se stal krajským šéfem hnutí ANO 2011 počátkem února. Jméno Jan Blažek se o víkendu dokonce objevilo mezi pěticí nominovaných kandidátů na post předsedy Věcí Veřejných.

Nejmladším a nejčerstvějším krajským lídrem je třiatřicetiletý učitel, zastupitel a dnes již bývalý radní Jiří Ludvík. Do aktivní politiky vstoupil před šesti lety. Druhým rokem pracuje jako zastupitel. „Do politiky jsem šel z naštvání a rozčarování nad stavem věcí ve Znojmě," nastínil Ludvík.

Hlavním cílem, který si vytyčil, je zprůhlednění práce politiků. „Mojí jedinou vizí je co možná nejotevřenější politika. Jen veřejná kontrola je podle mne schopna uhlídat to, co se ve městech ale třeba i na ministerstvech děje. Politika není žádná V.I.P. akce, ale věc každého občana," má jasno Ludvík.

Krajský předseda hnutí ANO 2011 si myslí, že ze své nové pozice bude mít více možností, jak ovlivnit politiku ve Znojmě. Do celostátní politiky zatím nemíří. „Spíše chci dostat do čela kandidátky ANO pro sněmovní volby lidi, kteří přinesou vize, morální náboj, zkušenosti a budou zároveň volitelní. Já je případně podpořím ze spodních příček kandidátky," naznačil své plány politik.

Zároveň nevyloučil, že by se v budoucnosti ucházel o post starosty Znojma. „Byla by to ovšem obrovská oběť a musel bych opustit spoustu krásných věcí, které dělám," svěřil se Ludvík patrně v narážce na již velmi známý znojemský hudební festival, jehož je prezidentem.

Věci veřejné řídí zase z pozice krajského předsedy na jižní Moravě čerstvě třiačtyřicetiletý obchodní manažer Jan Blažek. Ten se o uplynulém víkendu dokonce objevil mezi pěticí kandidátů na prvního muže VV. „Ve volbě nakonec uspěl Vít Bárta, kterého jsem osobně podpořil. Další pozice, tedy to, na jaké příčce jsem ve volbě předsedy skončil, jsme neřešili," sdělil Blažek.

Jeho cílem je mít své lidi v městském zastupitelstvu. „Budeme rádi, když se nám to v příštích volbách podaří. Chceme získat praktické zkušenosti s výkonem komunální politiky. Je mi jasné, že se člověk do toho soukolí na radnici musí dostat, aby lépe pochopil chod věcí a nevnímal je pouze zvenčí. O případném postu starosty tedy v tuto chvíli vůbec neuvažuji," přiblížil krajský šéf VV, který se o komunální politiku aktivně zajímá od roku 2009.

Nejstarším z trojice krajských předsedů je bývalý místostarosta Znojma Marian Keremidský. „Já se o politiku zajímám už dvanáct let. V komunální politice aktivně pracuji od roku 2006. Zpočátku jsem byl členem ČSSD, u SPO Zemanovci jsem od roku 2009," připomněl Keremidský. Jeden velký cíl má již splněný. Zakladatele strany Miloše Zemana zvolili občané republiky v přímé volbě prezidentem republiky.

„Mojí ambicí je dobře vést krajskou organizaci k parlamentním volbám v roce 2014 a znojemské Zemanovce v rámci komunálních voleb v témže roce," nastínil Keremidský s tím, že pokud mu zdraví a okolnosti budou nakloněny, hodlá v komunálních volbách osobně kandidovat. Nevyloučil tím zájem stát se starostou.

Podle politologa může být hlavní nevýhodou všech tří politiků jejich příslušnost k daným stranám a hnutí. „To je poměrně zásadní věc. Jde o relevanci a sílu stran, které reprezentují. Pokud by byli lídry větších, silnějších stran, mohl by jejich význam pro Znojmo být větší," konstatoval Jaromír Příkazský .

„Přestože například Keremidský či Blažek působí ve svých stranách systematičtěji již delší dobu, nic zásadního pro Znojmo či region nepřinesli. Uvidí se tedy časem, jak se budou Zemanovci po prezidentském úspěchu jejich kandidáta či Babišovo hnutí dál vyvíjet," shrnul Příkazský.

Vysoké ambice měl například i exstarosta Znojma Petr Nezveda (ODS). Ten kandidoval v roce 2008 jako dvaačtyřicetiletý na post senátora. Nakonec jej porazila komunistka Marta Bayerová.