„Na první jednání o rozpočtu před měsícem přinesla paní ředitelka nějaké podklady, ale nedokázala odpovědět na prakticky žádné otázky. Podruhé podklady doplnila, ale většinu otázek odkazovala na ekonomku Besedy. Neuměla nám říct, jaké má záměry s památkami, zejména s těmi, které jsou ve ztrátě,“ uvedl starosta.

Ten například chtěl vědět, proč na prostranství před rotundou nejsou dalekohledy na mince nebo zařízení k odesílání emailových pohlednic. „Opakovaně jsem o tom mluvil, ale od paní ředitelky jsem se k tomu dozvěděl jen tolik, že to prostranství Besedě nepatří,“ uvedl Nezveda.

Starosta byl rovněž nespokojen s organizací příprav adventu, do nichž byl vedle Besedy zapojen také majetkový odbor či správa domovního fondu. „Na prvním jednání všech zúčastněných jsem paní ředitelku a Besedu určil jako garanty a koordinátory všech příprav. Kdybych ovšem následná jednání nesvolal sám, asi by se nekonala vůbec,“ řekl starosta. Ředitelku na dvou ze čtyř schůzek zastupoval Václav Beran, na poslední podle starosty Špačková tvrdila, že žádné pověření nedostala a Beseda se starala jen o program.

Již při oznámení odvolání Špačkové starosta uvedl, že míra trpělivosti přetekla, když představitelé města zjistili, že nová vedoucí oddělení marketingu pracuje v Besedě na externí smlouvu. „Dlouho jsem marně požadoval seznam propagačních předmětů a turistických materiálů, abychom je mohli zadat do výroby a mít je připravené na další turistickou sezonu. Abych to urychlil, svolali jsme poradu na Besedě. Tehdy jsem se dozvěděl, že je tam vedoucí oddělení externě. Na moji otázku ředitelka řekla, že to tak má domluvené. Jak jsem ovšem zjistil, místostarosta Keremidský o tom do minulého pátku nevěděl,“ konstatoval Nezveda.

Smlouvu o provedení práce, kterou měla vedoucí s Besedou o provedení práce, považoval starosta za nepřijatelnou a proto navrhl odvolání ředitelky.