Kostely otevřou své brány již v pátek večer. Návštěvníky čeká ze všeho nejdříve v šest hodin slavnostní vyzvánění zvonů na všech kostelních věžích, které se Noci kostelů účastní. Znojemský kostel sv. Václava v Louce představí lidem historii Louckého kláštera. „S historií kostela jako hlavní budovou premonstrátského kláštera seznámí  zájemce architekt Lucie Weissová, která je zároveň i místní varhanicí," zve farář Marian Husek.

Lidem umožní kompletní prohlídku kostela od krypty až po půdu. „Po prohlídce čeká na unavené návštěvníky ochutnávka nejen mešního vína a pro kostel poněkud netradiční hudba," dodal Husek.  Zazní zde třeba latina a jazz.

Seznámení se s řádem Německých rytířů naplánovali pak pracovníci znojemského muzea v Hostěradicích. „Připravila jsem krátkou přednášku pro děti. Seznámím je s historií rytířského řádu. Opevněné sídlo rytířů bylo kdysi v místech dnešního kostela a fary. Děti si budou moci osahat a potěžkat zbroj i zbraně," přiblížila archeoložka Alena Nejedlá.

Již loni umožnili v Jaroslavicích vystoupat či vyběhnout na kostelní věž. „Běhali spíše děti, z dospělých návštěvníků jsem byl jediný, kdo schody zdolal opravdu rychle," vzpomíná  farář Jindřich Čoupek.

Kromě oblíbené prohlídky jaroslavické kostelní věže umožní letos návštěvníkům  poslechnout si koncert pěveckého sdružení Vítězslav Novák.

Jedinečnou a mimořádnou šanci prohlédnout si nepřístupnou zámeckou kapli v areálu výchovného ústavu umožní letos lidem ve Višňové. „Lidé se do ní běžně nedostanou, předpokládám, že o prohlídku bude velký zájem. V místním kostele jsme pak připravili varhanní koncert a prohlídku kostela," nastínil páter František Nechvátal.

Letos poprvé se zapojily do Noci kostelů i oba svatostánky v Miroslavi. Tedy i katolický kostel. „Programy obou kostelů se prolínají a začínáme ve čtyři odpoledne. Předpokládám, že velký zájem bude o vystavenou sochu Madony z první poloviny patnáctého století v katolickém kostele," řekl místostarosta Miroslavi Roman Volf.

Chybět nebude ani varhanní koncert  a koncert chrámových sborů. V pátek výjimečně nezazní písně těchto sborů v jejich domovských kostelích. „Pro Noc kostelů si zpěváci vymění své působiště. Pro nejmenší návštěvníky jsme připravili řadu her a soutěží," zakončil Volf.