A na co se jistě těší především děti, jsou noční prohlídky se strašidly na zřícenině hradu Cornštejn.
Hradní zahradu letos nově otevřou na Bítově. „Letošní novinkou je vystoupení skupina historického šermu Canimus Surdis, která předvede své šermířské a bojové umění. Jejich specialitou je ohňová show. Vystoupení se uskuteční v nově otevřené hradní zahradě,“ pozval kastelán bítovského hradu Jan Binder.

Dodal, že vloni byl největší zájem o noční prohlídky. „Angelika, markýza andělů provede zájemce prvním patrem a osvětlenou parkánovou zahradou. Současně budou o prázdninách zpřístupněné speciální prohlídkové okruhy,“ přiblížil.

Mučící nástroje

Lidé budou moci nakouknout do hradního vězení, hladomorny a mučírny. „Seznámí se s útrpným právem a na vlastní kůži si mohou vyzkoušet mučící nástroje. Například jak se používala palečnice, španělská bota, skřipec, kláda a pás cudnosti,“ dodal kastelán.

Na bohatý kulturní program v letních měsících se mohu těšit návštěvníci zámku ve Vranově nad Dyjí.
„Chtěla bych zájemce pozvat na sezonní výstavu Dámský salón v kočárovně. Připravujeme koncert českého písničkáře Jaroslava Hutky, rockového zpěváka, kytaristy a textaře Vladimíra Mišíka a autora a interpreta českého folku Pavla Žalmana Lohonky,“ vyjmenovala některé z připravovaných kulturních akcí kastelánka Miroslava Janíčková.

Vranovský zámek převezme pomyslnou štafetu a bude už podruhé místem konání festivalu Hradologie. „Na hudebním megavečeru zahraje například Petr Bende se svou skupinou i zpěvák Roman Dragoun,“ dodala kastelánka.

Po téměř nekonečných devíti letech bude v létě chodbami Starého zámku v Jevišovicích opět znít šustění návleků na botách turistů. Známý zámek se po opravách otevřel veřejnosti a nabídne i v létě jedinečnou sbírku bývalého řídícího učitele z Boskovštejna a nadšeného archeologa Františka Vildomce.
„Nově jsme otevřeli expozici Františka Vildomce. Sbírka obsahuje přes čtyřicet tisíc předmětů,“ informovala mluvčí muzea Eva Pánková.

Kromě prohlídek si mohou návštěvníci přijít třicátého června poslechnout varhanní koncert. „Připravujeme ho při příležitosti opravených varhan a nově zrekonstruované kaple,“ pozvala Pánková.

Na své si v Jevišovicích přijdou i milovníci dobrého vína. „Na zámku plánujeme tradiční Zámeckou vinařskou romanci a historické slavnosti,“ sdělila kulturní referentka městyse Jevišovice Marie Straková.

Hudební festival

Žádné kulturní akce letos nepřipravuje uherčický zámek. „Letos jsme se s kastelánkou dohodly, že všechny akce vypustíme. Příští rok slaví Uherčice sedm set let od založení, proto bychom chtěly připravit o to bohatější program,“ řekla kulturní referentka uherčického obecního úřadu Zuzana Vyskočilová.

Jediným lákadlem na uherčickém zámku bude už třetí koncert operní pěvkyně Pavlíny Senič. „V banketním sále se uskuteční jedenáctého července charitativní koncert. Součástí bude dražba vín, peníze půjdou na obnovu oken,“ informovala mluvčí Hudebního festivalu Znojmo Petra Klobasová.

Na vyhlídky i sklepení nově láká zřícenina hradu Cornštejn. Děti se mohou těšit na večerní strašidelné prohlídky, šermířská vystoupení i ohňovou show. „V létě se na hradě konají představení s ukázkami soubojů s historickými zbraněmi i komentované prohlídky hradu,“ řekla ředitelka Jihomoravského muzea Vladimíra Durajková.

Kulturní léto na Znojemsku.