Opravená obřadní síň ve Znojmě, restaurovaná hrobka Lichtenštejnů v Moravském Krumlově a na tamním městském hřbitově možná nové kolumbárium. Takové jsou základní plány správců hřbitovů pro příští rok. Dlouho požadované a připravované rozšíření znojemského ústředního hřbitova tak zatím stále vázne. V Krumlově zase zvětšení tamního rakšického hřbitova oddalují složitá jednání o pozemcích.

„Rekonstrukce smuteční obřadní síně a technického zázemí je zařazena v návrhu rozpočtu města na příští rok. Pokud zastupitelstvo rozpočet schválí, město s opravou počítá v příštím roce po vyřízení všech úředních náležitostí, zejména organizace veřejné zakázky," informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Oprava interiérů smuteční síně má vyjít na třináct milionů korun.

Znojemští úředníci mají na stole také plány na navazující údržbové práce. „Správci hřbitova chystají projekt a rozpočet opravy vnějších omítek obřadní síně a rekonstrukci chodníku přiléhajícího ke hřbitovu. Opravy provedou z provozních výdajů v prvním pololetí příštího roku. Záleží ale na tom, jaké budou náklady, a to zjistíme po dopracování rozpočtu oprav," dodala mluvčí.

V šanonech úředníků ale prozatím zůstane plán na rozšíření centrálního hřbitova. Město již má potřebné pozemky i projekt, chybí ovšem peníze. „Stavební projekt počítá s náklady třiadvacet milionů korun. Vzhledem k současné finanční situaci města i vyhodnocení naléhavosti potřeby nových pohřebních míst ale návrh rozpočtu na příští rok s tímto záměrem nepočítá," konstatovala mluvčí s odkazem zejména na volná místa na louckém hřbitově.

I v Moravském Krumlově zůstávají záměry na rozšiřování zaplněných hřbitovů převážně na papíře. „Je pravda, že rakšický hřbitov rozšířit potřebuje, vyžaduje to ale jednání s majiteli pozemků. Ta jsme již vedli a znovu se k nim podle možností vrátíme. Nyní zvažujeme stavbu kolumbária na městském hřbitově, jednání o rozpočtu na příští rok ještě ale nejsou uzavřena, nepadlo tedy zatím žádné konečné slovo," sdělil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Kolumbárium má pozůstalým na zaplněném hřbitově uložit alespoň urny. „Projednávali jsme několik variant s třiceti až šedesáti místy. Předběžně vybrané máme i místo, pozemek patří církvi, ale dohoda s městem o jeho využití je, pokud vím, na dobré cestě," řekl šéf krumlovské Technické a zahradní správy Jiří Kubík, pod nějž městské hřbitovy spadají.

Krumlov také pokračuje v obnově historických pamětihodností. „Opravili jsme již Classenův kříž, hroby jsme vyčistili. Ředitelé městských organizací mají za úkol historické hroby zmapovat a vytipovat ty nejkritičtější. Na příští rok také chystáme opravu lichtenštejnské hrobky, je to jedna z nejzajímavějších pamětihodností ve městě. Jsou v ní uloženi členové rodové sekundogenitury (druhorozené větve, pozn. red.), jíž patřil zdejší zámek. O podrobnostech oprav nyní jednáme se zástupci rodu a farnosti," doplnil starosta.