Opustit naprosto komunální politiku po necelých třech volebních obdobích na pozici starosty se v pondělí rozhodl první muž Podmolí Josef Frélich. Redakci Znojemského deníku Rovnost to oznámil sám Frélich prostřednictvím e-mailu.

Frélich tvrdí, že končí kvůli tomu, že by měl od června pracovat jako neuvolněný starosty. „Zastupitelstvo Podmolí třiadvacátého května rozhodlo, že starosta obce bude od prvního června tohoto roku neuvolněný za odměnu deset tisíc korun měsíčně. Rozhodl jsem se za těchto podmínek odstoupit z funkce uvolněného starosty a složit mandát zastupitele dnešního dne," oznámil poslední květnový den Frélich.

A na závěr jen stručně poděkoval. „Děkuji všem za spolupráci po dobu mého desetiletého působení ve funkci starosty," napsal Frélich.

Absenci starosty na obci pociťují už místní lidé. „Stěhuji se sem ze Znojma. Syn tady má dům. Chtěl jsem se včera v úřední den přihlásit k trvalému pobytu, ale na obci nikdo nebyl. O tom, že starosta odchází, jsem už slyšel," řekl ve čtvrtek Deníku Rovnost Josef Soviš.

Zprávu o odchodu sice obecní úřad ještě nezveřejnil, mezi místními lidmi se však šíří rychle. „Slyšel jsem to ale zatím jenom jako babskej drb. Je fakt, že když starosta Frélich začínal, zdůrazňoval, že bude celý plat dávat obci," připomněl starousedlík, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce ho však zná.

Muž se ohlédl za roky práce odstoupivšího starosty. „Udělal ohromné množství práce pro obec. Máme kanalizaci, plyn, nové chodníky. Jenže si udělal také nepřátele. Podle mne úplně zbytečně. Chtěl prospěch obce. Myslím, si, že až odejde a přijde nová garnitura, hodně se toho změní. Frélich se například vytrvale bránil prodeji pozemků, které jsou v majetku obce. To asi skončí," naznačil obyvatel příhraniční obce.

Josef Frélich byl mimo jiné zakládajícím členem Sdružení obcí Národního parku Podyjí, které podle jeho slov vzniklo spontánně kvůli sporům s Národním parkem Podyjí. „V průběhu roku 2008 se starostové obcí z okolí Národního parku Podyjí shodli, že je potřeba najít způsob, jak se společně bránit těm praktikám parku, které jim a jejich občanům dlouhodobě znepříjemňují život," uvedl při zrodu svazku obcí Frélich.

Později Podmolí svazek po rozhodnutí zastupitelů opustilo. Podle Frélicha, který nějaký čas svazku předsedal, sdružení již splnilo svou funkci a účel.

Frélich se před lety také snažil pro obec získat zpět proslulou vinici Šobes, kterou prodalo bývalé vedení obce. Soud nakonec rozhodl, že vlastníkem vinice zůstává známá vinařská firma z regionu.