VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Novinka: vinaři zchladí hrozny ještě před kvašením kvůli lepšímu zachování chutí

Znojmo – Zchladit hrozny Rulandského modrého ještě před kvašením hroznů a zachovat tak všechny chutě, které slunce i úrodná půda rudým bobulím vína dodá. Takovou novinku se nyní rozhodli ve svém středisku v Jaroslavicích vyzkoušet vinaři ze Znovínu Znojmo. Na vývoji nového produktu s vinařskou firmou spolupracují odborníci z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

17.12.2015 1
SDÍLEJ:

Matematicko-fyzikální fakulta rozjíždí spolupráci na vývojovém projektu s vinařskou firmou Znovín. Na snímku ředitel Znovínu Pavel Vajčner a děkan fakulty Jan Kratochvíl. Foto: MFF UK/Luboš Svoboda

Akademici tak propojí své vědomosti s praktickými zkušenostmi vinařů. Ti vybrali pro unikátní produkt odrůdu červeného vína, které se na Znojemsku velmi dobře daří. „Půjde o vína z Rulandského modrého, a lidem nabídneme červené, růžové a klaret. Připravíme exkluzivní balení, které půjde na trh v březnu," naznačil ředitel Znovínu Znojma Pavel Vajčner.

Pro zástupce matematicko-fyzikální fakulty se jedná o ojedinělou a netradiční spolupráci. „Již vzhledem k našemu zaměření obvykle pracujeme s IT podniky nebo s bankami či pojišťovnami," uvedl děkan fakulty Jan Kratochvíl.

chlazení hroznů
Vinaři při takovém způsobu výroby vína používají metodu chlazení v mrazírenských vozech, kterými hrozny v malých bedýnkách převáží. Bobulky hroznů se dají ochladit také suchým ledem. Jde o oxid uhličitý, který je při teplotě mezi sedmdesáti a osmdesáti stupni Celsia v pevném skupenství. Podle sommeliéra Františka Koudely takto ošetřené víno takřka neumožňuje život baktériím.

Myšlenka na nový projekt vznikla nad sklenkou vína. „Každý rok vybíráme před Vánocemi dárky a jako fakultní víno jsme letos vybrali Rulandské šedé 2013 ze Znovínu. Slovo dalo slovo a projednali jsme i další možnou spolupráci," podotkl Kratochvíl.

Pro příští rok vyrobí vinaři s pomocí matematiků unikátní víno. „Použijí metodu kryomacerace, což znamená chlazení hroznů ještě před samotným kvašením," prozradil děkan fakulty.

Znojemský sommeliér František Koudela naznačil, že procesem zchlazování si hrozny zachovají maximum aromatických látek, tříslovin a kyselin. „Tento způsob čas od času některá vinařství použijí, ale není úplně obvyklý. Je to totiž poměrně nákladná záležitost," prozradil Koudela.

Podle je Rulandské modré pro nový produkt dobrá volba. „Chlazení umožní zvláště u červených vín vyniknout všem jeho vlastnostem. Ve víně pak zůstane maximum toho, co dá hroznům vinohrad," přiblížil sommeliér.

V čem bude konkrétní práce odborníků z fakulty spočívat a jak výsledky jejich vývojové práce pomohou vinařům, nechtěl přiblížit ani děkan fakulty Jan Kratochvíl, ani ředitel Vajčner. „Informace chceme dávkovat postupně a v tuto chvíli nechceme více prozrazovat," tajil detaily Vajčner.

Loni a předloni spolupracoval Znovín také s brněnskou Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity. Odborníci tehdy pracovali na zeleném a tropickém typu vín z odrůdy Sauvignon blanc. Navrhovali agrotechnický postup, který umožnil získat hrozny v optimální kvalitě právě pro tato vína. „Sauvignony s označením tropical a green šly doslova na dračku a vína jsou již vyprodaná. Pro příští rok připravujeme v této edici Cabernet Sauvignon Rose," přislíbil Vajčner.

Autor: Ilona Pergrová

17.12.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úroda na polích v roce 2017. Ilustrační foto.

Pro zemědělce chce ministr Jurečka přes miliardu korun

Nedělní srážka dvou aut na bantické křižovatce si vyžádala dva mrtvé a pět těžce zraněných včetně tří dětí.
AKTUALIZOVÁNO
8

Na křižovatce nedal přednost. Zabil sebe i spolujezdce, dalších pět zranil

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Mobilní rozhlas pomůže také v krizi, slibuje autor. V kraji ho využívá 39 obcí

Blanensko, Vyškovsko - V mobilu pípne SMS. Zpráva o tom, že lékař dnes neordinuje, přišla přímo od starosty a ušetří tak zbytečnou cestu do ordinace. Tak funguje aplikace Mobilní rozhlas. Podle Barbory Valešové z Mobilního rozhlasu ji v Jihomoravském kraji využívá devětatřicet obcí.

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Jižní Morava /LÉTO V POHYBU, INFOGRAFIKA/ - Koho by nelákalo chodit po vodě? I na jižní Moravě si zájemci mohou aspoň vzdáleně vyzkoušet, jaké to je. Na čtyřech místech v regionu lze otestovat aquazorbing, tedy pohyb v nafouknuté plastové kouli na hladině. Věnuje se mu sedmý díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Zarážení hory pomáhá ochránit vinohrady. Vinaři soudili i skupinku zlodějů

Tasovice /VIDEO/ - Slavnost Zarážení hory pořádali v sobotu už potřetí obyvatelé Tasovic a Spolek vinařů svatého Klementa. Všude bylo plno vína, krojů a moravských písní. "Věřím, že se všichni při písničce a skleničce dobrého vína společně pobavíme a navíc pomůžeme ochránit naše vinohrady v době zrání před chorobami, špačky, zlým počasím a zloději. Hrdě můžeme prohlásit, že naše právo platí už od šestého století," řekl na úvod za pořadatele slavnosti František Houšť.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení