Stavební úřady v Jihomoravském kraji vydaly něco přes devět tisíc povolení ke stavbě. To je zhruba o čtvrtinu méně než loni,“ uvedla Petra Cuřínová z Českého statistického ú­řadu.

Kvůli ekonomické krizi nemají lidé na stavbu nového domu či koupi bytu peníze. Nebo se je bojí investovat. „Chceme se z města co nejdříve stěhovat. Máme tři děti a rádi bychom, aby vyrůstali na venkově. Měli jsme už vyhlédnutý dům, ale manžel dostával výplatu, jak se jeho zaměstnavateli zachtělo. Musíme proto počkat,“ uvedla Jana Kolářová z Brna.

Dům i s autem

Propad na trhu s nemovitostmi zaznamenaly i jihomoravské realitní kanceláře. „Aby byty a domy prodaly, zkoušely letos různé akce. Nabízely dovolené, auto jako bonus nebo kuchyňskou linku v ceně. Developerské společnosti také pozastavily rozestavěné projekty a spíše nakupovaly pozemky za výhodné ceny,“ uvedla manažerka realitní kanceláře Sting Marcela Šnajdrová.

I tak přibude na jižní Moravě asi patnáct set nových bytových a rodinných domů. Nejvíce v okrese Brno-venkov. „Lidé chtějí být blízko velkého města. Mají zájem hlavně o rodinné domy, ale nehledají místa s třiceti sousedy. Chtějí individualitu. I byty v Brně prodáváme takové, které jsou v domech o maximálně s nejvýš deseti byty,“ podotkla Renáta Odstrčilová z developerského oddělení firmy Sting.

Bytová výstavba na jižní Moravě.

Hodně oblíbené jsou v poslední době Boskovice. Vzniká tam mnoho nových domů i bytů. „Rozsáhlou výstavbu jsme začali plánovat už dříve. Po nových bytech totiž byla velká poptávka. Do Boskovic se chtějí stěhovat i lidé z větších měst a okolních vesnic. Je tu dobré kulturní vyžití, školy i služby, a tak zájem snad přetrvá,“ řekla místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Už o něco méně nových domů vzniká na Vyškovsku. Stavebníci si tam vybírají obce západně od Vyškova, jako například Drnovice. Nové domy vznikají také v Holubicích, Němčanech, Medlovicích či v Olšanech.

Realitní makléř Petr Krajáč ale upozorňuje, že Vyškovsko pro developery příliš lukrativní není. „V regionu je docela dost rozestavěných bytů. Ale problém je, že lidé na Vyškovsku nemají příliš velkou kupní sílu. Pořizují si levnější bydlení, než jaké většina developerů nabízí,“ uvedl Krajáč.

Od profesionálů

Většina lidí, kteří chtějí nový dům či byt, zařizuje vše přes stavební firmy. Těch, kteří se pustí do stavby domu sami, ubývá. „Legislativa je přísnější. Pokud člověk není zběhlý ve stavebnictví nebo nemá dobrého známého, který mu předpisy pohlídá, neměl by sám stavět. Může se mu snadno stát, že jeho dům stavební úřad nezkolauduje,“ upozornil Ladislav Semmler z Vracova na Hodonínsku.

Sám ale patří k těm, kteří si dům staví vlastníma rukama. „Jsem povoláním zedník. U mě ani nepřicházelo v úvahu, že bych si dům nechal postavit. Ušetřili jsme navíc hodně peněz. Firma ocenila dům, který jsem si postavil za milion tři sta tisíc korun, na tři miliony,“ tvrdí Semmler.

Stavební dozorce Miroslav Janek radí lidem, kteří si sami staví dům: Nešetřete na materiálu a lidech

Brno /ROZHOVOR/ – Miroslav Janek dohlíží na kvalitu a bezpečnost novostaveb. Jako stavební dozorce už viděl spoustu nešvarů u neodborně stavěných domů. „Lidem se mohou vymstít,“ upozornil Janek.

Jaké bývají nejčastější prohřešky při stavbách?
Největší problém jsou nekvalifikovaní pracovníci. Lidé si často najmou známé, případně i levné lidi z Ukrajiny, se kterými je pak špatná domluva. Takoví lidé můžou na stavbě udělat chyby, jejichž odstranění může být hodně drahé.

Dodržují lidé původní projekty?
Často se setkávám s tím, že lidé nahrazují předepsané materiály levnějšími variantami. I to nedoporučuji, protože se mohou zásadně lišit, což ohrozí celou stavbu.

Jaká další doporučení byste dal těm, kdo si chtějí postavit dům na vlastní pěst?
Především aby se obrátili na odborníky. Každý by si měl zjistit, jak na tom firmy i řemeslníci jsou, jestli u nich můžou později případné chyby reklamovat.

Na jakých pracích by lidé neměli šetřit a povolat odborníky?
Například komín musí stavět povolaná firma. Také plyn musí zapojovat odborníci. I elektroinstalace musí být prověřená revizní správou.

Vyplatí se podle vás stavět si dům sám?
Jak se to vezme. Pro stavebníka to je časově a organizačně velmi náročné. Pokud třeba nemá slevy na dani z přidané hodnoty, tak se to nakonec ani cenově příliš nevyplatí.

Kdy by měli lidé se stavbou začít?
Určitě zjara. Teď už lidé nestihnou dům zastřešit, ten pak zvlhne, a to se může projevit například navlhnutím parket či sádrokartonu.