Technik lesního střediska Zdeněk Trojan byl podle informací Znojemského deníku Rovnost jediným zájemcem v novém výběrovém řízení na post ředitele Městských lesů Znojmo. Proto jej zřejmě rada města na místo už příští týden jmenuje. Trojan tuto funkci zastával od letošního května, když jej po odvolání posledního ředitele této organizace Oldřicha Juřiny jmenovalo do čela městských lesů bez výběrového řízení vedení Znojma.

A to na dobu určitou, konkrétně do 28. února příštího roku.

Už minulý měsíc ale město vypsalo nové výběrové řízení. Přestože mělo s obsazováním této funkce v minulosti velké problémy a ředitelé se střídali v rychlém sledu, omezila radnice oznámení o zahájení konkurzu jen na úřední desku.

Ani nyní Znojmo s informacemi v této záležitosti nijak nespěchá. Znojemský deník zjistil počet přihlášených do soutěže až z důvěryhodného zdroje, neboť radnice zatím tuto informaci nechce oficiálně zveřejnit. A to přesto, že termín pro podání přihlášek vypršel již před dvěma týdny.

„K výběrovému řízení na ředitele městských lesů se vyjádříme ve chvíli, kdy toto výběrové řízení, respektive jeho výsledky projdou radou města," uvedla na dotaz Deníku bez bližšího upřesnění mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Ani sám Trojan se k tomuto nechce zatím vyjadřovat. „Obraťte se na mluvčí města," vzkázal jen.

Proč tolik tajností? Post ředitele Městských lesů Znojmo totiž podle dříve odvolaných ředitelů vyžaduje nejen správné hospodaření v lesích, ale i být zadobře s politiky na radnici. Možná právě to je podle lidí z oboru důvodem, proč se za posledních pět let vystřídalo ve vedení této městské organizace hned pět různých ředitelů.

„Myslel jsem si, že nejdůležitější je mít lesy v pořádku podle zásad správného lesnického hospodaření. Zjistil jsem ale, že nejdůležitější je správně se orientovat v politické situaci na radnici," řekl již dříve dlouholetý šéf Městských lesů Znojmo Petr Jelínek, který byl ve funkci od roku 1997 do 2007.

A posledně odvolaný Oldřich Juřina zase míní, že za častým střídáním šéfů lesů může stát i záliba některých současných a minulých členů vedení města v myslivosti. „Upřednostňují honitby a peníze z pronájmu před ochranou lesa, a tak by to rozhodně nemělo být," řekl Deníku letos na jaře Juřina. Vedení radnice to odmítlo.

Organizace Městské lesy Znojmo spravuje majetek o rozloze asi 2 600 hektarů. Jedná se tak o desátý největší majetek v republice, který je ve správě příspěvkové organizace města.