Obě města dohodu o společném úsilí o pořádání výstavy dohodla letos v květnu. Rakušané již mají spolek, který sdružuje ty, kdo chtějí přípravě tradiční akce napomoci. „Například při výstavě v roce 2013 se se svými nápady a programy zapojilo sto pětašedesát partnerů, pevně věřím, že nám se to povede také," uvedl nedávno Hannes Weitschacher, šéf organizace starající se o rozvoj turistiky ve Weinviertelu, části Dolního Rakouska, do níž Retz patří.

Mezitím zahájila činnost i společná skupina složená ze zástupců vyslaných oběma městy. „Diskutujeme o tom, jaké bude hlavní téma výstavy a přemýšlíme nad způsoby, jak do příprav zapojit veřejnost. Novinky lidé najdou na webu www.retzznojmo2021.eu a facebookové stránce Retz 2021 Znojmo," řekla členka skupiny a mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Víno, dýně, okurky

Dodala, že hledání tématu výstavy není jednoduché. Na výběr je toho totiž mnoho. „ Oba regiony mají hodně společného, vyrábíme víno a pivo, pěstujeme dýně, zavařujeme okurky. Obchod se všemi těmito potravinami nás historicky spojuje, právě tak jako železniční trať od jejíž stavby v roce výstavy uplyne sto padesát let. Opominout ale nechceme ani oblasti kultury, vzdělávání či přírody," vypočítala Pastrňáková.

Rozvoj spolupráce těší i dalšího člena skupiny, zastupitele Lukáše Davida. „Cílem je samozřejmě uspět s pořádáním výstavy, ale už častější vzájemné kontakty, výměna a sdílení informací jsou úspěchem. Na nižších úrovních již spolupráce běží léta, teď je čas, aby se zapojili představitelé města," podotkl David.

Poukázal na chystaný vznik spolku příznivců výstavy. „Založen má být po prázdninách. Věřím, že se zapojí zástupci města, přední podnikatelé a další zájemci," doplnil David.