Dva kostely, oltář, sochu a věž poslali majitelé ze Znojemska do sedmého ročníku tradiční soutěže o nejlépe opravenou památku. O ceny v souhrnné výši tři sta tisíc korun se letos uchází třiadvacet pamětihodností. O pořadí v hlavních kategoriích rozhodnou esemesky, které mohou lidé posílat do čtvrtého dubna.

„Informaci, že soutěží i oltář v místním kostele sv. Klimenta, jsem pověsila na obecní informační tabule i do obchodu, kam chodí samozřejmě nejvíc lidí. Oznámení máme i na obecním webu a rozeslala jsem je i v infomailech, které pravidelně posíláme zájemcům o dění v obci," vypočítala starostka Horního Břečkova Petra Formanová s tím, že mladí lidé ve vsi šíří zprávu s výzvou o zasílání hlasů po sociálních sítích.

Kostel sv. Klimenta prošel po dlouhých letech celkovou opravou. „Vedle dotace se na ní sto tisíci podílela i obec. Opravené jsou krovy, střecha, fasáda a od budovy je odvedena voda," doplnila starostka. Restaurátoři také opravili, očistili a staticky zajistili barokní oltář, který se nyní uchází o podporu v kategorii děl výtvarného umění.

V nejvíce obsazené kategorii soutěží kostel Nejsvětější Trojice v Horních Dunajovicích a kostel sv. Jana Křtitele ve Valtrovicích. „S farností jsme předběžně domluvení, že v propagaci spojíme síly. Zatím nemám oficiální informaci, na jaká čísla se mají soutěžní esemesky posílat, jakmile vše zjistíme a domluvíme se s farností, pustíme se do propagace," řekl starosta Dunajovic Ladislav Březina. Původně renesanční kostel prošel loni statickým zajištěním, opravami fasády a klempířských prvků, obec se na rekonstrukci podílela třiceti tisíci.

Rozsáhlejší obnovou prošel valtrovický kostel. „Týkala se krovu, střechy a fasády. Na propagaci jak kostela, tak břeckovického oltáře už pracujeme a doufám, že to bude mít nějaký prospěšný výsledek," řekl farář Jaroslav Čoupek, moderátor přímětického FATYMu, který obě farnosti spravuje.

FATYM už na svém kontě má řadu předních míst v soutěži, například loni vyhrál kategorii velkých staveb kostel ve Chvalaticích.

„O výsledcích a případných úspěších zatím nepřemýšlíme, na to je příliš brzy, nejdříve musíme získat potřebné hlasy," poznamenal Čoupek.

Samotné Znojmo letos reprezentuje restaurovaná socha sv. Antonína Paudánského umístěná nyní u bývalého minoritského kláštera a také střelniční věž u hradebního příkopu v Dolním parku. „Na ni se, musím přiznat, dívám se smíšenými pocity. Byl jsem u toho, když vznikaly plány na její obmovu, a nezastírám proto, že jsem poněkud zaujatý. Narazili jsme na zcela odlišné pojetí památkové péče a výsledkem je dle mého mínění poněkud promarněná šance. Ano, je dobře, že je věž opravená a že se do ní lze, byť jen s průvodcem, dostat. Ale zastřešení a možnost vyhlídky z ní by jí ještě dodaly na atraktivitě, " poznamenal historik a bývalý městský radní Jiří Kacetl.

Narážel na vleklý spor, který opravy věže o několik let prodloužil. Podle původních plánů totiž měla věž dostat novou střechu a turistům se z ní měl otevřít nový pohled na město. Po vleklých úředních a odborných střetech nakonec převážil názor, že věž je třeba ponechat v dochovaném stavu bez dostaveb.

Soutěž vypsal už tradičně Jihomoravský kraj. „Soutěží se ve třech kategoriích, tedy velkých a drobných staveb a děl výtvarného umění. Letošní novinkou je možnost udělit navíc zvláštní cenu ve výši pětadvaceti tisíc korun vlastníku kulturní památky, která zaujme například kvalitou oprav, mimořádnou historií či zvláštním přístupem vlastníka, přiblížila pravidla krajská radní Bohumila Beranová.