ODS posílá do podzimních voleb do Senátu znojemského gynekologa Karla Podzimka. „V členské základně panovala při výběru kvalitního kandidáta na post senátora shoda. Na doktoru Podzimkovi jsme se celkem hladce dohodli," uvedl předseda znojemských občanských demokratů Pavel Kovařík.

Jak dodal, snaží se pro volbu svého kandidáta získat podporu TOPky. „S doktorem Podzimkem jsme dlouho jednali a podle mne je jeho výběr ideální volbou. Řešili jsme i společného kandidáta, ale tato jednání uvízla na mrtvém bodě. Také lidovci už mají vlastního kandidáta," podotkl Kovařík.

Kandidát modrých Karel Podzimek by chtěl svým pravicovým smýšlením vyvážit levici v horní komoře. „Myslím si, že Poslanecká sněmovna a Senát jsou dva subjekty, které by měly být v rovnováze. Proto jsem se rozhodl kandidovat," řekl Podzimek.

Pravicový politik to podle něj má na Znojemsku dlouhodobě těžší. „Ovšem pro to, aby stát fungoval jak má, je podle mne pravicová politika do budoucna jediná správná. Jde o to, aby naše děti na politiku nedoplatily," doplnil Podzimek.

Evidentně mrzutý z neschopnosti shodnout se na jednom společném kandidátovi je předseda regionálního výboru strany TOP09 Vlastimil Kocanda z Moravského Krumlova.

„Skutečně mne mrzí, že jsme se nedohodli. Chtěli jsme mít v úvozovkách nezávislého kandidáta, na kterém by se shodla jak TOPka, tak ODS i lidovci. Takový kandidát by měl bezesporu výrazně větší podporu a reálnou šanci dostat se do druhého kola voleb," řekl Kocanda.

„Realita je ovšem jiná a my se s tím budeme muset srovnat. Vlastní kandidát není příliš reálný. Svoláme regionální výbor a zvážíme případnou podporu kandidátovi jiné strany," doplnil Kocanda.

Včera odpoledne redakci Znojemského deníku Rovnost sdělil jméno svého kandidáta také okresní předseda ČSSD Jan Grois.

„Je jím nestraník, prorektor Soukromé vysoké školy ekonomické Pavel Štohl. Jeho nominaci ještě musí schválit krajský výkonný výbor. Předpokládám však, že jej schválí," řekl.

Lidovci si svého kandidáta do Senátu vybrali již v únoru. „Moc jsme to nepublikovali a plánovali jsme oficiálně tiskovou konferenci. Nyní musím přiznat, že kandidátem do senátních voleb jsem já osobně," řekl krajský radní Jiří Němec (KDU-ČSL). Jak dodal, také jeho strana jednala o společném kandidátovi. „Žádali jsme o podporu pro společného kandidáta, ovšem ke shodě jsme nedošli," nastínil Němec.

Podle oblastního předsedy ODS Kovaříka je volba Štohla určitým překvapením. „Je to zajímavá volba. Pan Štohl se dlouhodobě profiluje jako nezávislý kandidát, proto je překvapující, že nyní kandiduje za ČSSD. Jeho šance nechci hodnotit a nechám to na voličích," reagoval Kovařík.

„Je to kvalitní kandidát a dobrá volba sociálních demokratů. Levicoví voliči si mohou vybírat mezi kandidátem KSČM a ČSSD a uvidíme, jak rozhodnou," dodal oblastní předseda TOPky Kocanda.

Zatím ne zcela jasná je situace u komunistů. Ti do podzimních voleb již oficiálně nominovali současnou senátorku Martu Bayerovou. Ovšem shora. Okresní organizace naopak stále trvá na svém kandidátovi, kterým je Petr Krátký. „Požádali jsme ústřední výbor, aby revokoval rozhodnutí nasadit jako kandidátku doktorku Bayerovou. Ten slíbil, že věc bude po evropských volbách řešit. Nyní čekáme na vyjádření výboru. Pokud to neudělají, budeme nominovat našeho kandidáta inženýra Krátkého jako nezávislého kandidáta," konstatoval předseda komunistů v regionu Miroslav Vlašín.