„I když toto Vinobraní nabízí program srovnatelný s velkými hudebními festivaly, hlavním lákadlem zůstává nabídka kvalitních vín a burčáků, kterých Znojemské historické vinobraní nabídne bezpočet," informovala za organizátory Milena Hurajová.

Kromě ochutnávek a akcí jednotlivých vinařství v rámci doprovodného programu bude milovníkům vína ve stánkovém prodeji k dispozici 17 stánků s vínem a 31 stánků s burčákem. Kromě toho bude možné podle organizátorů posedět a ochutnat kvalitní víno či burčák také v tradičních znojemských mázhausech.

Na ty se dočasně promění uzavřená nádvoří středověkých a renesančních domů, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná a pouze během Vinobraní se z nich stávají vinárny a šenky s atmosférou středověku. „Jejich atmosféru pak umocní i historická hudba, dobové kostýmy personálu, výzdoba interiérů a v neposlední řadě také nabízený sortiment těch nejlepších vín Znojemska," doplnila Hurajová. Slavnostní otevírání mázhausů se v centru Znojma uskuteční v pátek od tří odpoledne a v sobotu od deseti hodin.

Znojemské vinobraní nabídne stovky příležitostí i milovníkům gastronomie. Na 124 stánků s gastronomickými produkty přinese lidem široký výběr občerstvení. „V nabídce nebudou chybět uzeniny, sýry a sýrové speciality, maso a masné výrobky, bramboráky, langoše, halušky, guláš, tradiční polévky a krajové speciality, kvašáky, kukuřice, pochutiny, cukrovinky, frgály, trdelníky, preclíky, perníky a další druhy tradičního pečiva, med či medovina," vyjmenovala Hurajová.