Opravené i zcela nové chodníky a stání pro auta podél hlavní silnice získají již brzy obyvatelé Višňového. Podle starosty městyse Vladimíra Korka k opravám a dobudování chodníku vedla především snaha o zajištění bezpečnosti obyvatel. „Na některých místech chodník chyběl a lidé museli v místě zbytečně přecházet. Nyní již máme podél celé hlavní silnice chodníky. Stále nám ale chybí například pod Sokolovnou," poukázal starosta Korek. Budování přijde na více než dva miliony korun a čtyři sta tisíc pomohou zaplatit dotace.

Pro menší vesnice je ale pořízení byť jen krátkého úseku chodníku nákladnou záležitostí. Chodníky podél silničního tahu ze Znojma či ve směru od Moravského Krumlova postrádají obyvatelé Petrovic. „Víme, že na mnoha místech chybí. Narážíme ale na přísná kritéria a pravidla, pokud jde o nutnou šířku chodníku a také to, že podmínkou je zbudování dešťové kanalizace. Ta ale všude není. Navíc v chodníku nesmí stát sloup veřejného osvětlení," vyjmenovala starostka Petrovic Irena Závišková, jejíž vesnice hospodaří ročně se čtyřmi a půl miliony korun.

„Chodníky jsou pro nás hlavní téma pro další roky," dodala Závišková. Letos díky pomoci krajských dotací zbudovali Petrovičtí alespoň jeden úsek za šest set tisíc korun.

Podobná situace je v řadě vesnic na Znojemsku. Naproti tomu v příhraničním Vratěníně chybí už jen pouhých dvě stě metrů chodníku. „Není zde bohužel místo a chodník by nesplnil předepsanou šířku. Chodí tudy děti, ale nic s tím nezmůžeme," podotkl vratěnínský starosta Martin Kincl.

Chodníky jeho obec dostala před více než deseti lety a další část se podařilo dobudovat v roce 2013. „Část jsme platili z obecních peněz a část z dotací. Vesnice je navíc v památkové zóně a chodníky máme z kamenného dláždění," připomněl Kincl.

Před třemi lety opravili nové silnice a chodníky v Hevlíně, a to hned v osmi ulicích. Velké opravy přišly na čtyřicet milionů korun. Polovina putovala z obecního rozpočtu, další část pomohl zaplatit úvěr.