Znojemští úředníci oznámili vyhláškou zahájení stavebního řízení k sedmi dílčím stavbám. „Ředitelství silnic a dálnic požádalo o vydání stavebního povolení pro úpravu silnice číslo II/414, úpravu místní silnice u cihelny, zpevnění dvou přístupových cest ke staveništi, úpravu a přeložku polních cest a mostu na polní cestě," vypočítala ve vyhlášce Iva Zítková, vedoucí příslušného oddělení odboru dopravy znojemské radnice, který řízení povede. Jednání všech zúčastněných svolali úředníci na šestadvacátého srpna v půl jedenácté dopoledne na lechovickou radnici.

Starosta Lechovic Josef Juráček předpokládá, že půjde už o poslední z doprovodných řízení k obchvatu. „Přes stůl mi jich v posledních měsících prošla celá řada, tenhle soubor by měl být poslední. Jsou to poslední navazující úseky, které zbývá projednat. Některé akce, jako přeložka vysokého napětí, jsou už povolené, jejich provedení přijde na řadu po dokončení polních prací," sdělil starosta.

Státní stavitelé silnic právě na dokončení veškerého úřadování nyní čekají. „Termín zahájení stavby nelze ještě předvídat, protože stále pokračují inženýrské práce potřebné pro získání stavebního povolení, které ovšem provázely průtahy. Přípravné práce je ovšem nutné provést před započetím samotné stavby," uvedla před časem k postupu prací na lechovickém obchvatu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Kdy však začne samotné budování obchvatu, není ještě jasné. „Od ředitelství silnic zatím nic nevíme, rozhodující stejně nakonec bude stanovisko ministerstva dopravy," uvažoval starosta Juráček.

Mluvčí ŘSD počátkem roku odhadovala zahájení stavby na letošní léto, později ovšem uvedla, že kvůli průtahům v projektování a získávání povolení samotný termín zahájení stavby, která má zabrat dvě sezony, nelze předvídat.

Nový obchvat má odvést hustou dopravu. Obcí podle starosty projede denně i třináct tisíc aut, zejména z pověstných serpentin mezi horní a dolní částí obce, kde dochází k vážným nehodám.

Smrt chodce

Na rizika silného provozu v Lechovicích upozornila loni na podzim tragická nehoda, při níž zahynul pětašedesátiletý chodec. „Řidič nákladního auta jedoucího směrem na Znojmo pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy vzdálenosti, na kterou má rozhled, a přehlédl pětašedesátiletého muže, který přecházel vozovku. Chodec po nárazu utrpěl vážná zranění a na místě zemřel," popsala tehdy střet u farmy v dolní části obce mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Trasa obchvatu má podle údajů ředitelství silnic měřit něco přes čtyři a půl kilometru a povede jižně od zastavěného území Lechovic převážně po nyní zemědělské půdě. Silnice procházející obcí bude po dokončení obchvatu převedena do kategorie druhé třídy a do své správy ji od státu převezmou jihomoravští krajští silničáři.

Na trase obchvatu nakreslili projektanti pět mostů. Povedou například přes řeku Jevišovku a její staré koryto či biokoridor. Náklady na celou stavbu mají přesáhnout čtvrt miliardy korun.