Už v říjnu by silničáři měli začít stavět další část obchvatu Znojma. Dvě stě padesát metrů silnice vznikne nedaleko výpadovky ze Znojma na Prahu. Kraj navíc vydal stavební povolení na druhou etapu druhé stavby obchvatu. Po kouskách se tak státu pomalu daří uskutečnit projekt, který vznikal už před desítkami let.Nejnovější vývoj kolem stavby obchvatu přiblížilo vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„Můžeme potvrdit, že v říjnu letošního roku začneme stavět část první etapy druhé stavby obchvatu Znojma. Jedná se o stavbu silnice pro napojení zahrádkářské kolonie, kde příjezd k ní byl přerušený vzhledem k probíhajícímu archeologickému průzkumu. Jde o pozemky, které jsou ve vlastnictví ŘSD. Ukončení stavby plánujeme v květnu příštího roku," uvedla mluvčí ředitelství silnic Nina Ledvinová.

Povolení má již také další úsek obchvatu. „Odbor dopravy krajského úřadu potvrdil stavební povolení na druhou etapu druhé stavby," doplnila Ledvinová.

Podle mluvčí brzdí stavbu obchvatu odvolání různých občanských sdružení. „Ta nesmyslně napadají vše, ale hlavně územní plán. Druhá stavba má platný starý územní plán, kde již tato stavba je zakomponovaná a tudíž ji neohrozilo nedávné zrušení Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Ohrožena je pouze třetí stavba (mezi Znojmem a bývalým hraničním přechodem v Hatích, pozn. red.), ta tam není," nastínila Ledvinová.

Na otázku, zda by celý obchvat mohl motoristům sloužit ještě v této dekádě, mluvčí neodpověděla jednoznačně. „Bude záležet na penězích a výběru zhotovitele. Dokumentace pro výběr zhotovitele je zpracovaná v cenové hladině roku 2011, nyní se jedná o zapracování úspor a zahájení výběru zhotovitele," doplnila mluvčí.

Starosta Znojma Vlastimil Gabrhel pokračující práce vítá. „Je vidět určité světlo na konci tunelu. Snažíme se hodně jednat s ředitelstvím silnic, ale vnímáme i připomínky občanského sdružení Obchvat. Vyhráli jsme s ním jeden soudní spor, proti kterému není odvolání. Myslím si, že nyní vše dotáhneme do zdárného konce, přestože se do věci vkládají další občanská sdružení, třeba z Brna," řekl Gabrhel.

První muž Znojma doufá, že obchvat bude fungovat dříve než za deset let. „Z takového termínu mne vážně mrazí. Znojmo si obchvat už dávno zasloužilo. Věřím tedy, že se podaří získat všechna potřebná povolení na všechny části stavby. My uděláme maximum pro to, aby obchvat v dohledné době sloužil," konstatoval Gabrhel.

Nad pracemi na stávajícím projektu obchvatu naopak stále kroutí hlavou jeho odpůrci ze znojemského sdružení Obchvat. „Přeji si, aby představitelé města začali nejen uvažovat, ale postupně v novém územním plánu nechali zakotvit obchvat, situovaný dále od Znojma tak, aby splňoval veškerá kritéria mezinárodní silniční komunikace a co nejméně zasahoval do práv občanů na zdravé životní prostředí. Odhrnutí ornice po celém úseku druhé stavby obchvatu je unáhlené, zbytečné a drahé," komentovala vývoj na stavbě obchvatu předsedkyně Občanského sdružení Obchvat Lenka Poláková.