Minimálně na tento týden zastavili kvůli počasí stavbaři práce na silničním obchvatu Znojma.

Od jara pracují na zhruba polovině první ze tří staveb obchvatu. Velkou křižovatku u Suchohrdel zatím stavět nemohou.

Majitelé posledních šesti zahrad na trase znovu čelí vyvlastňovacímu řízení. Stavaři již nyní vylučují, že by mohli celou akci dokončit v termínu.

„Všechno se to vleče celá léta. Město a ředitelství silnic si nás přehazují jako horký brambor. Dlouho nám nikdo nebyl ochoten říct, kde máme uplatňovat své nároky,“ zlobila se majitelka jedné ze zahrad a předsedkyně sdružení Obchvat Lenka Poláková. Proti vyvlastnění se hodlá odvolat a případně svou při dovést až k soudu.

„Každý z vlastníků má své požadavky, a dokud nám je nesplní, nemohou pozemky vyvlastnit. A my případný spor vyhrajeme, protože oni staví, i když nemají všechny pozemky,“ podotkla Poláková.

Zatím podle plánu


Podle zástupců ředitelství silnic zatím stavaři postupují podle harmonogramu v těch částech stavby, kde pracovat mohou.

„Výsledky vyvlastňovacího řízení na poslední zbývající pozemky očekáváme snad ještě v měsíci listopadu. Musíme také počítat s tím, že přijdou odvolání,“ konstatoval Libor Mazal z brněnské správy ředitelství.

Z celkového rozpočtu sto padesáti milionů korun mají letos naplánováno zaplatit stavařům téměř třicet.

„Postup prací nasvědčuje tomu, že skutečný stav bude plánu nejspíš odpovídat. Důležitý termín je konec srpna příštího roku, kdy máme vyčerpat přes padesát milionů z evropských fondů,“ upozornil Mazal.

Dělníci na stavbě pracovali do konce minulého týdne.

„Nyní jsme museli přestat kvůli víkendovému sněžení. Vrátit se můžeme, až vyschne rozmoklý terén. Zatím jsme mohli pracovat hlavně na asi půldruhém kilometru nové silnice od dosud nevyvlastněných zahrad k únanovské silnici,“ řekl ředitel stavební firmy Petr Brunclík.

Jak dodal, základ pro novou silnici již mají téměř hotový.

„Zásadní je ale nyní již asi půlroční prodlení kvůli zbývajícím pozemkům. Nemůžeme proto stavět velkou mimoúrovňovou křižovatku, která je velmi rozsáhlou částí první stavby obchvatu. Už nyní je jisté, že celé dílo nemůžeme dokončit v termínu,“ upozornil šéf stavařů.

Považuje za jisté, že prodlevy a zpoždění stavbu prodraží. Jaké výše dodatečné náklady dosáhnou, zatím spočítáno nemá. „Až budeme mít k dispozici příslušná čísla, předložíme je investorovi. Očekávám, že jednání o zaplacení zvýšených nákladů nebudou snadná,“ podotkl ředitel.