Přijali jsme dodatek k Zásadám pro nájem městských bytů, který zpřísňuje pravidla pro jejich přidělování. V bytě nově nemá bydlet nikdo, kdo dříve městu za nájem dlužil a ani nikdo, kdo bydlel v bytě, který musel být z důvodu porušení podmínek nájmu, tedy například neplacení nájemného, vyklizen," uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Podle vedení města je to další nástroj pro snížení dluhů za nájem bytů. „Chceme se důsledněji věnovat problémům s neplatiči nájemného," potvrdil starosta Vlastimil Gabrhel.

Podle dodatku musí zájemce o městský byt přiložit čestné prohlášení, že on nebo osoba, která bude se zájemcem v bytě bydlet, nebyli osobou spolubydlící v bytě, jehož nájemce dostal výpověď z nájmu kvůli porušování podmínek nájmu. Též musí doložit, že na něj nebyla podaná žaloba na vyklizení neoprávněně užívaného bytu. „V případě nedodržení těchto podmínek zájemce o městský byt neuspěje," vzkázala mluvčí.

Znojmu dluží za nájem téměř osm set nájemníků. Dluh činí celkem 14 980 301 Kč. „Jsou to peníze, s nimiž město počítalo na příjmové stránce svého rozpočtu a zakalkulovalo je do svých plánů," dodala mluvčí.