S odmítavým stanoviskem vedení Znojma se zatím setkává snaha obyvatel Oblekovic o odtržení. Namísto městské části by lidé v brzké době rádi viděli Oblekovice jako samostatnou obec.

Všech tři sta šedesát lidí, kteří do pátku podepsali petici za odtržení, chce lepší chodníky a silnice, veřejné osvětlení nebo nové hřiště. Zástupci města poukazují na to, že oddělení je právně nemožné. „Oblekovice by nesplnily jednu ze základních podmínek, kterou je nepřerušený katastr Znojma,“ připomněl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Ilustrační foto.
Hubnutí, zvýšené močení. S cukrovkou k chodí k lékařům stále více pacientů

Člen komise i přípravného výboru Zbyněk Profota ale míní, že vše je věcí vůle a dohody. „Je zde možnost, že by nám město vyšlo vstříc. Záležitost katastru není neřešitelná,“ míní Profota. Dodal, že petici s podpisy hodlají odevzdat v polovině května na znojemskou radnici.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Základní fakta
Oblekovice se připojily ke Znojmu roku 1976. Nyní mají 1240 obyvatel a členové přípravného výboru odhadují, že díky místním firmám by do rozpočtu samostatné obce plynulo 15 milionů korun. Radnice poukazuje na zákonnou úpravu a podmínku nepřerušeného katastru.

Pětičlenný přípravný výbor zatím shromáždil argumenty, ze kterých vyplývá, že za posledních sedm let putovalo z městské kasy do Oblekovic za rok v průměru 1,3 milionu korun. Loni to bylo například 180 tisíc za přístřešek autobusové zastávky. Podle předběžných odhadů výboru by rozpočet nově vzniklé obce mohl počítat s příjmem 15 milionů korun.

Starosta Znojma Oblekovickým vzkázal, že jejich podněty i nespokojenost vnímá. Zároveň naznačil, že osamostatnění městské části může být také snahou o zviditelnění některých osob. „Působí to na mě tak, že se někdo pídí po funkci a chce starostovat obci. Takové chování je pro mě nepřijatelné. Pro Oblekovice by měla pracovat zdejší komise, která je poradním orgánem rady. Ta ale, zdá se, nepracuje tak, jak má,“ řekl starosta Gabrhel. Dodal, že je připravený komisi pro nečinnost odvolat a s obyvateli městské části se pravidelně setkávat sám.

V dopise, který Oblekovickým rozeslal, poukázal mimo jiné na neexistující školku, školu či dům s pečovatelskou službou. „Penzion pro důchodce či pečovatelský dům budou stavět v sousedních Dobšicích, a pokud jde o školu, Oblekovice ji před lety měly. Nyní rodiče vozí děti do Znojma. Předpokládám, že by to tak bylo i nadále,“ uvažovala předsedkyně komise pro městskou část Bohumila Beranová.

Místní část Oblekovic - Bohumilice na historickém snímku z archvivu Jihomoravského muzea ve Znojmě.Zdroj: Deník / Pergrová Ilona

Znojmo má deset městských částí. V minulých letech se osamostatnily Kuchařovice, Nový Šaldorf – Sedlešovice, Dobšice a Suchohrdly.

Ilustrační foto.
Kabelky, kraslice a pomlázky pomáhají. Nemocným nebo hospicové péči

Kuchařovický starosta Lubomír Mlejnek snahy Oblekovických vítá. „Osamostatnili jsme se hned v devadesátých letech. Obec trpěla nedostatkem vody a zbudování vodovodu Znojmo stále odkládalo. Nyní máme kromě vodovodu i kanalizaci, plyn, silnice, chodníky a postavili jsme i víceúčelovou halu. Jsme soběstační a byl to krok správným směrem,“ sdělil Mlejnek.