V až překvapivě zející ránu proměnili za víkend dělníci s motorovými pilami park mezi Komenského náměstím a Pontassievskou ulicí. Podle odborníků nevyhnutelné kácení jírovcové aleje zahajuje dlouhou práci na obnově hlavního znojemského parku. Dvě nová stromořadí vysadí správci zeleně na jaře. Radnice pak lidem, spolkům a firmám nabídne příležitost adopce jednapadesáti javorů a tulipánovníků.

„Jakýkoliv zásah do zeleně ve smyslu kácení stromů je značnou částí veřejnosti přijímán s rozpaky a často negativně. Míra emocí je přitom přímo úměrná informovanosti a objasnění důvodů, proč ke kácení musí dojít. Zásadním důvodem je bezpečnost. V parku relaxují stovky lidí a město jako vlastník a Městská zeleň jako správce proto musí bezpečnost zajistit," uvedl starosta Vlastimil Gabrhel.

 Šestadvacet kaštanů dělníci o víkendu pokáceli proto, že podle oborníků byla většina z nich přestárlá a nemocná. Alej navíc vyžaduje celkovou obnovu. Na jaře správci parku vysází dvě nové aleje. V parku nyní začnou dělníci pracovat na rekonstrukci vodovodu. Do pátku proto bude podle potřeby zcela nebo částečně uzavřena Pontassievská ulice.

Podle zástupců ateliéru, který připravil projekt obnovy parků, plyne masivní kácení z povahy prostředního parku. „Vzhledem k tomu, že již na samém počátku vznikl v úzkém pásu mezi hradbami a vznikající městské zástavby, tvoří tento park především hlavní alej. I proto po obnově v parku vzniknou aleje dvě, tvořené dvěma odlišnými typy stromů, které se liší mimo jiné svou trvanlivostí, aby se v budoucnu neopakovala situace, kdy by prakticky všechny stromy v parku dožívaly ve zhruba stejné době," uvedla členka projekčního týmu Eva Wágnerová.

Razantní počátek obnovy parku a zejména zvolený druh stromu pro hlavní alej, kultivar javoru klenu, vyvolává ale kritiku některých sdružení. „Tato forma má zelenou pouze lícovou stranu listů, rubová strana je po celé vegetační období až temně fialová. Fialové kultivary stromů se ve výsadbě používají pouze jako ozvláštňující a doplňující prvek. Nikdy jako hlavní dřevina. Tento javor vytváří mohutnou korunu, pod níž i ve dne bude trvale fialové příšeří," poukázal předseda Nadace za Znojmo přívětivější Petr Lazárek. Podle Wágnerové jsou obavy ze šera zbytečné.

„Druh pro hlavní alej jsme vybírali dlouho, pečlivě a uvážlivě. Potřebovali jsme strom, který lze dobře upravovat, rychle roste, bude dlouhověký, nemá měkké plody a nepůsobí jako alergen. Současně jsme také hledali strom, který bude něčím významný, tak jak byly jírovce charakteristické tím, že kvetly. Není ale třeba mít obavy ze tmy v parku. Mladé stromy budou mít nejprve koruny daleko od sebe a světlo tedy bude volně procházet. Později budou koruny čtyři metry vysoko a slunce bude do parku svítit z boku," argumentovala Wágnerová.

Lidé ve Znojmě v každém případě brzy dostanou příležitost, aby si park, přesněji konkrétní strom v něm, vzali doslova za svůj. „Nabídneme možnost jednotlivé stromy adoptovat jednotlivci, firmami nebo spolky. Po spuštění na webu města zveřejníme plánek s jednapadesáti novými stromy a o každý z nich se může někdo přihlásit. Poplatek bude činit asi pětinu nákladů na pořízení a vysázení stromu," sdělil ředitel Městské zeleně Radoslav Habrdle.

 Šestadvacet kaštanů dělníci o víkendu pokáceli proto, že podle oborníků byla většina z nich přestárlá a nemocná. Alej navíc vyžaduje celkovou obnovu. Na jaře správci parku vysází dvě nové aleje.