VYBERTE SI REGION

Miroslavští koštovali podvacáté. Na výběr měli skoro šest set vzorků vín

Miroslav /REPORTÁŽ/ – Hlouček lidí postává v chladném ale slunečném sobotním odpoledni před miroslavským kulturním domem. Nad vchodem visí poutače na košt, vepřové hody a tibetská vlajka. Vedle vlaje městský prapor. V sobotu do budovy lidé vchází kvůli jubilejnímu dvacátému Miroslavskému koš­tu. Ochutnávat mohou z téměř šesti stovek vín ze tří moravských podooblastí a ze Slovenska a Rakouska.

6.3.2016 AKTUALIZOVÁNO 7.3.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
13 fotografií
Desítky návštěvníků ochutnávaly téměř šest stovek vzorků moravských, slovenských a rakouských vín na dvacátém ročníku Miroslavského koš­tu.

Desítky návštěvníků ochutnávaly téměř šest stovek vzorků moravských, slovenských a rakouských vín na dvacátém ročníku Miroslavského koš­tu.Foto: DENÍK/Martin Moštěk

Brzy po otevření je sál docela zaplněný a obsluha u stolů se vzorky vín pilně nalévá do blýskavých sklenic. Chlapík středního věku listuje katalogem, pak najde číslo, které ho zajímá, a objednává si. „Jo, ty chceš šampiona. To musíš ještě chvíli počkat, toho tady ještě nemám," vysvětluje rozlévající. Muž znovu zalistuje katalogem a na podruhé už svůj první vzorek dostane.

Mezi návštěvníky tradiční ochutnávky jsou i ti, kdo na ni zavítali vůbec poprvé. „Slyšel jsem, že je to dobrá akce, proto jsem s přítelkyní přišel. Za vínem se občas někam vypravíme. Třeba loni jsme byli na otevřených sklepích ve Vítonicích. Vína rozděluju na chutná a nechutná. Ta zdejší mi chutnají," usmívá se poměrně mladý návštěvník Daniel Málek.

Podobně mluví i další z ochutnávajících. „Myslím, že jsem tady na koštu poprvé nebo podruhé. Zvláštní, žiju tady nějakých šestnáct let, ale na košty většinou chodím v Troskotovicích a okolí," poznamenává Jolana Jobánková a také si pochvaluje místní vína.

U stolu v postranní místnosti studuje se sklenkou v ruce katalog Pavel Stehlík ze sousedního Kašence. „Chodíme sem posledních pět nebo šest let pravidelně. Jezdíváme také do Kyjova, kde mají velký košt. Ale je tam taky hodně lidí, takže k nejlepším vzorkům se člověk někdy ani nedostane. Tady je košt velmi příjemný, lidí je méně, vzorků více, a tak se dá ochutnat docela dost," říká Stehlík.

S manželkou zatím přechutnávají svou oblíbenou Pálavu. „Vypadá to, že kvalita bude ještě lepší než loni," hodnotí Stehlík.

Na pódiu mezitím začíná vyhlašování cen. Mezi prvními si pro pohár jde místní "drobný" vinař Josef Sternat.

Jeho Rulandské bílé získalo od odborných degustátorů cenu za nejlepší víno ročníku 2015 a bylo druhým nejlépe hodnoceným vínem celého koštu. „Věděl jsem, že je to dobré víno, a myslel jsem si, že nějaký úspěch sklidí. Ale že to bude takhle dobré, mě nenapadlo," culí se spokojený Sternat.

Jak dodává, se svými víny na koštu v předešlých letech už ceny sbíral. „Občas nějaká zlatá medaile, častěji stříbro nebo bronz. Šampiona nebo nejlepší víno v ročníku jsem zatím neměl," poznamenává Sternat.

Miroslavský košt původně od sedmdesátých let minulého století pořádali zahrádkáři. Před dvaceti lety jej obnovili místní vinaři. „Dřív se konal na prvního máje, lidi šli tehdy po průvodu ochutnávat víno. Po obnově byl nejdřív třetí květnovou sobotu, ale to chodilo málo lidí. Už je lákaly vyjížďky na kolech nebo práce na zahrádkách. Proto jsme před deseti lety vsadili na březnový termín. Obvykle přijde kolem dvou set hostů," vysvětluje šéf pořádajícího spolku miroslavských vinařů Karel Benesch.

Autor: Martin Moštěk

6.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Uherčický zámek. Ilustrační foto.

Za pomoc Uherčicím a dalším památkám dostali Britové Paprsek světla

Břeclavští chtějí kamery, které jsou schopné rozpoznat registrační značky aut.

Kamerový systém rozpoznává značky aut. Do budoucna s ním počítá i Znojmo

Znojemský městský pivovar uvařil v prvním roce dva tisíce hektolitrů piva

Znojmo – Znojemský městský pivovar uvařil v prvním roce své existence 2143 hektolitrů piva. Letos chce produkci zdvojnásobit, sdělil v úterý podnik. Nová firma slavnostně otevřela svůj pivovar v areálu někdejšího Hostanu v listopadu 2015. Loňský rok pro ni byl první, kdy podnik vařil celoročně. „Šedesát procent našeho výstavu tvořila jedenáctka, 21 procent dvanáctka a zbytek speciály. Potvrzuje se, že nejoblíbenějším produktem je pivo plzeňského typu, které se na objemu naší produkce podílelo 82 procenty," uvedl ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

Šamanka z dob lovců mamutů dostane tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Mrazy a sněžení pokračují. Hrozí i sněhové jazyky

Jižní Morava – Zatímco před pěti lety Brňané museli přivolávat sněžení a pravé lednové počasí s bílou nadílkou a mrazy rituálním tancem kolem orloje na brněnském náměstí Svobody, letos se zima ukázala Jihomoravanům v plné kráse. „Zatím se dá zhodnotit, že letošní lednové počasí na jižní Moravě je chladnější než v dlouhodobém průměru," uvedla klimatoložka brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Gražyna Knozová. Ve středu a ve čtvrtek meteorologové varují před sněhovými jazyky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies