Brzy po otevření je sál docela zaplněný a obsluha u stolů se vzorky vín pilně nalévá do blýskavých sklenic. Chlapík středního věku listuje katalogem, pak najde číslo, které ho zajímá, a objednává si. „Jo, ty chceš šampiona. To musíš ještě chvíli počkat, toho tady ještě nemám," vysvětluje rozlévající. Muž znovu zalistuje katalogem a na podruhé už svůj první vzorek dostane.

Mezi návštěvníky tradiční ochutnávky jsou i ti, kdo na ni zavítali vůbec poprvé. „Slyšel jsem, že je to dobrá akce, proto jsem s přítelkyní přišel. Za vínem se občas někam vypravíme. Třeba loni jsme byli na otevřených sklepích ve Vítonicích. Vína rozděluju na chutná a nechutná. Ta zdejší mi chutnají," usmívá se poměrně mladý návštěvník Daniel Málek.

Podobně mluví i další z ochutnávajících. „Myslím, že jsem tady na koštu poprvé nebo podruhé. Zvláštní, žiju tady nějakých šestnáct let, ale na košty většinou chodím v Troskotovicích a okolí," poznamenává Jolana Jobánková a také si pochvaluje místní vína.

U stolu v postranní místnosti studuje se sklenkou v ruce katalog Pavel Stehlík ze sousedního Kašence. „Chodíme sem posledních pět nebo šest let pravidelně. Jezdíváme také do Kyjova, kde mají velký košt. Ale je tam taky hodně lidí, takže k nejlepším vzorkům se člověk někdy ani nedostane. Tady je košt velmi příjemný, lidí je méně, vzorků více, a tak se dá ochutnat docela dost," říká Stehlík.

S manželkou zatím přechutnávají svou oblíbenou Pálavu. „Vypadá to, že kvalita bude ještě lepší než loni," hodnotí Stehlík.

Na pódiu mezitím začíná vyhlašování cen. Mezi prvními si pro pohár jde místní "drobný" vinař Josef Sternat.

Jeho Rulandské bílé získalo od odborných degustátorů cenu za nejlepší víno ročníku 2015 a bylo druhým nejlépe hodnoceným vínem celého koštu. „Věděl jsem, že je to dobré víno, a myslel jsem si, že nějaký úspěch sklidí. Ale že to bude takhle dobré, mě nenapadlo," culí se spokojený Sternat.

Jak dodává, se svými víny na koštu v předešlých letech už ceny sbíral. „Občas nějaká zlatá medaile, častěji stříbro nebo bronz. Šampiona nebo nejlepší víno v ročníku jsem zatím neměl," poznamenává Sternat.

Miroslavský košt původně od sedmdesátých let minulého století pořádali zahrádkáři. Před dvaceti lety jej obnovili místní vinaři. „Dřív se konal na prvního máje, lidi šli tehdy po průvodu ochutnávat víno. Po obnově byl nejdřív třetí květnovou sobotu, ale to chodilo málo lidí. Už je lákaly vyjížďky na kolech nebo práce na zahrádkách. Proto jsme před deseti lety vsadili na březnový termín. Obvykle přijde kolem dvou set hostů," vysvětluje šéf pořádajícího spolku miroslavských vinařů Karel Benesch.